Правителството обяви, че ще влезе на пазара на зърно и ще изкупи близо 3 милиона тона пшеница, царевица и слънчоглед, необходими за задоволяване на нуждите на българското население. 

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

Тези близо 3 милиона тона зърно, ще струват около 2 милиарда лева. Откъде ще дойдат тези пари? Ще теглим заем или ще променяме Закона за бюджета? Този въпрос зададе председателят на комисията по земеделие в Народното събрание Пламен Абровски. 

Той пита и как точно ще стане изкупуването, от кого, на каква цена, къде ще се складира, кой ще го транспортира? 

“Искрено се надявам, че вече има отговори на тези въпроси и контрола по веригата ще бъде добре структуриран, защото в противен случай може някой, някъде да се изкуши”, обърна внимание Абровски. 
Той смята, че резонен въпрос е какво ще се прави със зърното, което ще бъде ожънато през това лято.

“Ако държавата е решила да става търговец, това означава ли, че лятото ще започне да изкупува плодове и зеленчуци, мляко, месо, вълна и т.н.? Това какво отражение ще има върху икономиката ни и членството ни в ЕС?”, пита още председателят на аграрната комисия в НС. 

Той се интересува и от още нещо - това ще означава ли, че ще се променя  рамката на селскостопанското ни производство, респективно нивата на подпомагане и Стратегическия план за ОСП, който съвсем скоро представихме на Брюксел? 

Абровски обещава да зададе всички тези въпроси на министъра на земеделието - Иван Иванов по време на заседанието на комисията по земеделие в сряда - 9 март.