Питейната вода в седем свищовски села е замърсена. Предполага се, че става дума за нитрати заради пръсканията с препарати от земеделците в региона, съобщава БНТ.

Времето за пръскания – крайъгълният камък в Наредба 13

В свищовското село Горна Студена местните хора обвиняват зърнопроизводителя Николай Апостолов, чиито ниви са в непосредствена близост до вододайната зона. Земеделецът не отрича, че обработва площите, но твърди, че няма как да е виновен за замърсяването, защото е далече от ВиК инсталациите.

 "Причината са пръсканията от страна на земеделските производители, където са вододайните зони. За съжаление, на нас законодателят не ни е дал правомощия да участваме в този процес", заяви Лорета Костадинова, кмет на село Горна Студена.

От Регионалната здравна инспекция във Велико Търново потвърдиха опасенията. Становището им за месец май гласи, че на литър вода има 77,6 милиграма нитрати, докато допустимата норма е до 50. 

Още в 6 свищовски села има замърсяване на водата с нитрати – Козловец, Алеково, Деляновци, Ореш, Овча могила и Червена, уточняват от РЗИ.

Според здравните инспектори водата не е опасна за здравето, но не се препоръчва за деца, бременни и хора със стомашно-чревни заболявания. Въпреки това местните споделят, че не пият от водата, а купуват бутилирана.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Производители призовават за умерено ограничаване на пръсканията

Пожарите в нивите тръгват все от човешки грешки

Тревога: Сушата продължава да мори пчелите в Добруджа