Земеделци от община Средец рискуват да бъдат глобени, докато стигнат с машините си до нивите. Транспортните фирми също не искат да извозват тор и животни, защото общинските пътища са в окаяно състояние и има ограничение за превозни средства до 10 тона.

Санкционират дестилерия за изгарянето на растителни отпадъци

Повече за проблема разказва животновъдът Жеко Николов, който от 2010 г. отглежда 700 крави и телета в бургаското село Богданово, както и зърнено-житни култури.

„Шофьорите и транспортните фирми отказват, тъй като са сложени знаци до 10 тона и не могат да ги нарушават, защото постоянно се правят актове. Няма как да си доставя тор, тъй като от нашето стопанство до главния път е 40 км. Като дойдат хората да изнесат кравите или телетата, те товарят един камион от 20 тона – също не могат да дойдат“, обяснява фермерът пред БНР.

По думите му контролът още повече се е затегнал, след като преди месец жители на странджанското село Голямо Буково излязоха на протест. Те настояха пътната инфраструктура в района да се възстанови и да се спре пътят на тежките тирове през селото.

„Магистралата се разваля и се ремонтира. И този път се разваля, и той ще се ремонтира. Няма нищо вечно, нормално е – минава, руши се, използва се, възстановява се. Когато има правилна поддръжка, всичко ще е наред. Ако има път, всички ще са доволни и никой няма да протестира“, убеден е Николов.

Очаква се реакцията на Община Средец, която трябва да намери начин да се справи както с недоволните стопани, така и с протестиращите жители.