За първото полугодие страната ни е възбранила 1 546 тона храни, внос от трети страни, които не отговарят на законодателството. За сравнение това количество през цялата 2020 г. е било 2 100 тона, изчисляват от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Не изпускайте сроковете през юли

Сред храните от неживотински произход тези, които най-често не отговарят на изискванията, са пратките с пипер. От началото на тази година до момента са спрени близо 407 тона. В тях е установено съдържание на остатъчни вещества от пестициди над нормата.

Най-често отхвърляните храни от животински произход са тези, които съдържат продукти и от животински, и от растителен произход, като преработката на първичния продукт е неразделна част от производството на крайния продукт. Тук като пример се дават инстантните супи. Общото количество, което не е пуснато през границата, е 23 тона и 400 кг, а като причина за недопускането им се посочват липсващи или неотговарящи на законодателството придружителни документи. 

БАБХ: Задържани са над 23 тона агнешки субпродукти (например дреболии), както и повече от 20 тона млечни продукти.

Всички храни, при които има несъответствия, не са минали границата. Те са били насочени за унищожаване или върнати в страната на произход. Сигнализирано е и за храни по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF).