Има много добро пазарно търсене на семена, разсад и плод на българския сорт пипер "Ивайловска капия" и все повече зеленчукопроизводители се обръщат към Опитната станция по поливно земеделие Пазарджик за този сорт пипер. Това каза пред Агри.БГ ас. д-р Христина Недева. В Опитната станция по поливно земеделие отглеждат собствения си сорт пипер за семепроизводство и за плод.

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Сортът Ивайловска капия е селекциониран в опитната станция, съвместно с ИЗК - Марица. Той е подходящ за средно ранно полско производство, а сред основните предимства са много добрата му адаптивност, сравнително добрата му устойчивост на болести и неприятели, подчерта ас. д-р Недева. Сортът е с много високо съдържание на сухо вещество (9-10%).

Самата чушка не е прекалено едра, което я прави много подходяща за консервиране. Плодът става 12 - 16 см дълъг. При изпичане ципата е много нежна и се бели лесно. Има много добри вкусови качества.

Ас. д-р Христина Недева подчерта, че в технологията на отглеждане на пипера не се използват тежки препарати за растителна защита. Прилагат се предимно медни препарати, които са едни от най щадящите. В зависимост от климатичните условия всяка година, понякога се налага употреба и на инсектициди.

Средният добив от "Ивайловска капия" е около 6 тона/дка, посочи Христина Недва. По-редките превалявания през последните години са предпоставка да не се развиват болести и неприятели. От друга страна обаче липсата на въздушна влага пречи на доброто опрашване и може да доведе до по-слаб добив, посочи ученият.

Масово сортът "Ивайловска капия" се отглежда в региона на Пазарджик и Кърджали.