Цветовете на плода на пипера – чушката, варират от зелено, оранжево, червено, жълто, а вкусът от леко пикантен до остър и сладък.В България се отглеждат три подвида пипер - едроплоден, дребноплоден и букетен. Пиперът е топлолюбиво растение, най добре се развива при температура 20 - 25 градуса, при ниски, или високи над 35 гр температури цветовете падат. Кореновата система на пипера е особено чувствителна към почвената температура и ако тя е ниска, растенията загиват. Пиперът изисква слънчева светлина още от момента на поникване на семената. Плитко разположената коренова система и слабата и смукателна способност определят големите изисквания на пипера към водния режим. При нашите условия той трябва да се напоява, особено по време на цъфтеж и образуване на завръзите. За отглеждане на пипер трябва да се избират дълбоки, пропускливи, топли почви, богати на хранителни вещества. Най -важни за растенията са елементите азот, фосфор и калий.

Сортове едроплоден пипер - Калинков 800/7 - при полски условия храстът достига 50 см височина, с дебело стъбло и няколко разклонения. Плодовете са стърчащи, дълги 7 - 10 см и диаметър при основата 5 - 7 см, в техническа зрелост са светлозелени, а в ботаническа - червени. Плодовете са сладки, крехки, месести и вкусни, сортът е средно ран.

Бял Калинков е друг долма сорт - храста му е 80 см, стъблото има от 2 до 4 разклонения. Плодовете са дълги до 10 см и с диаметър при основата 5,5 до 6,5 см.Имат восъчнобял цвят, които в ботаническа зрелост става червен с оранжев отенък. Много е месест, сладък, с по-слаб пиперов аромат. Този сорт е средно ран и е подходящ за ранно и средно ранно производство.

Момино сърце43 е от типа сърцевидни пипери. Храстът е висок до 40 - 50 см, с две , три разклонения прибрани към стъблото. Плодовете са късо конични, тъмнозелени, а по-късно стават интензивно червени, с дебела
месеста част, приятен аромат, слабо люти и с тънка кожица. Сортът е средно ран до късен, средно родовит.

Камби Български ратунд - растенията са 50 - 60 см високи, плодовете са висящи, със сплеснато сферична форма и тегло около 100 гр. Месести, крехки и сладки, този сорт е късен и средно родовит.
Към групата на дългите пиперки спадат - Бяла капия, развива прибран храст до 60 - 70 см висок, плодовете са двустранно или тристранно сплеснати, с дебела кожица, отделяща се лесно при печене, цветът е бледозелен до червен в ботаническа зрелост.Месестата част е сладка и вкусна, сортът е средно ран, има голяма родовитост.

Пипер Бяло ухо - сорт с много едри и месести чушки, със светло зелени млади плодове, по-предпочитани за домашни нужди. При пълна зрялост чушките стават тъмно червени, след печене се белят много лесно.
Растението е буйно, високо. Ражда по 5-6 плода с тегло 200 -300 грама. Сортът е устойчив, продуктивен.Оптимална температура за растеж, развитие и плододаване е 25 ± 7°.

Куртовска капия - високи са до 65 см, плодовете са висящи, двустранно сплеснати, оцветени зелено, а в по-късна зрелост интензивно червени. Месести, ароматни, кожицата е средно дебела.Това е късен сорт,
родовит, основен сорт за приготвяне на мариновани пиперки и лютеници.

Сиврия 600 - формира висок храст 55 - 75 см, с две, три прибрани разклонения, плодовете са конични, в техническа зрелост са жълто кехлибарени, а после стават оранжевочервени. Имат нежна тънка месеста част, подходящи за туршии. Сортът е средно ран и много родовит.

Сорт Делфина е ранен и най-месест сорт. Подходящ за отглеждане в оранжерия и на открито. Много високо добивен сорт. Плодовете са дълги и уеднаквени. Месото на плодовете в оранжерия достига дебелина 10мм, а
на открито 7-8мм. Чушките са 15-20см дълги и тежат над 160 грама.Младите чушки са светло зелени, а зрелите са тъмно червени. Подходящи за свежа консумация и преработка.

Пипер Кози рога - много родовит сорт с вегетационен период 100-105 дни, високи 55-65 см. Плодовете са висящи, дълги 17-25 см, тънки,набръчкани към основата на плода като рога на коза, със средно тегло 40 г.
Месото е дебело 2-3мм,със слабо лютив вкус. Зелените плодове са светлозелени, узрелите- червени. Предназначен за прясна консумация, туршии и консервиране.

Чорбаджийски чушки - родовит сорт с вегетационен период 100-105 дни, високи 50-56 см. Плодовете са висящи, силно извити към върха с набраздена напречно повърхност, дълги 17-22 см. Месото е дебело 2-3мм. Има слабо лютив вкус. Зелените плодове са жълтозелени, узрелите- червени. Предназначен за прясна консумация, туршии и консервиране.

Пипер Рибки - Ранен сорт с вегетационен период 90-95 дни, тип шипки. Растението е средно високо, с многобройни изправени разклонения, високо 50-52 см. Плодовете са висящи дребни, приличащи на рибки с дължина
5-8 см, широки в основата 1,5-2,5 см, прикрепени на извита дръжка. На вкус са слабо люти. Зелените плодове са тъмнозелени, а в ботаническа зрялост интензивно червени. Високо добивен сорт.

Пипер Румънска шипка - ранен сорт с вегетационен период 85-90 дни. Растението е средно високо, с многобройни изправени разклонения, високо 54-58 см. Плодовете са висящи дребни, конусовидни с дължина 7-8 см.
На вкус са силно люти. Плодове са тъмнозелени, а в ботаническа зрялост оранжеви. Високо добивен сорт. Подходящ за отглеждане на открито и в оранжерии.

Сорт Каена - родовит средно ранен сорт, растенията са високи 50 – 65 см. Плодовете са висящи, дълги 12 – 14 см, тънки с лютив вкус. Младите плодове са тъмнозелени, а в ботаническа зрялост интензивно
червени. При изсушаване запазва цвета си. Сортът се отглежда предимно за производство на лют червен пипер.