Пипер
За негова родина се смятат централните части на Америка
Цветовете на плода на пипера – чушката, варират от зелено, оранжево, червено, жълто, а вкусът от леко пикантен до остър и сладък.В България се отглеждат три подвида пипер - едроплоден, дребноплоден и букетен. Пиперът е топлолюбиво растение, най добре се развива при температура 20 - 25 градуса, при ниски, или високи над 35 гр температури цветовете падат. Кореновата система на пипера е особено чувствителна към почвената температура и ако тя е ниска, растенията загиват. Пиперът изисква слънчева светлина още от момента на поникване на семената. Плитко разположената коренова система и слабата и смукателна способност определят големите изисквания на пипера към водния режим. При нашите условия той трябва да се напоява, особено по време на цъфтеж и образуване на завръзите. За отглеждане на пипер трябва да се избират дълбоки, пропускливи, топли почви, богати на хранителни вещества. Най -важни за растенията са елементите азот, фосфор и калий.
Сортове едроплоден пипер - Калинков 800/7 - при полски условия храстът достига 50 см височина, с дебело стъбло и няколко разклонения. Плодовете са стърчащи, дълги 7 - 10 см и диаметър при основата 5 - 7 см, в техническа зрелост са светлозелени, а в ботаническа - червени. Плодовете са сладки, крехки, месести и вкусни, сортът е средно ран.
Бял Калинков е друг долма сорт - храста му е 80 см, стъблото има от 2 до 4 разклонения. Плодовете са дълги до 10 см и с диаметър при основата 5,5 до 6,5 см.Имат восъчнобял цвят, които в ботаническа зрелост става червен с оранжев отенък. Много е месест, сладък, с по-слаб пиперов аромат. Този сорт е средно ран и е подходящ за ранно и средно ранно производство.
Момино сърце43 е от типа сърцевидни пипери. Храстът е висок до 40 - 50 см, с две , три разклонения прибрани към стъблото. Плодовете са късо конични, тъмнозелени, а по-късно стават интензивно червени, с дебела
месеста част, приятен аромат, слабо люти и с тънка кожица. Сортът е средно ран до късен, средно родовит.
Камби Български ратунд - растенията са 50 - 60 см високи, плодовете са висящи, със сплеснато сферична форма и тегло около 100 гр. Месести, крехки и сладки, този сорт е късен и средно родовит.
Към групата на дългите пиперки спадат - Бяла капия, развива прибран храст до 60 - 70 см висок, плодовете са двустранно или тристранно сплеснати, с дебела кожица, отделяща се лесно при печене, цветът е бледозелен до червен в ботаническа зрелост.Месестата част е сладка и вкусна, сортът е средно ран, има голяма родовитост.
Пипер Бяло ухо - сорт с много едри и месести чушки, със светло зелени млади плодове, по-предпочитани за домашни нужди. При пълна зрялост чушките стават тъмно червени, след печене се белят много лесно.
Растението е буйно, високо. Ражда по 5-6 плода с тегло 200 -300 грама. Сортът е устойчив, продуктивен.Оптимална температура за растеж, развитие и плододаване е 25 ± 7°.
Куртовска капия - високи са до 65 см, плодовете са висящи, двустранно сплеснати, оцветени зелено, а в по-късна зрелост интензивно червени. Месести, ароматни, кожицата е средно дебела.Това е късен сорт,
родовит, основен сорт за приготвяне на мариновани пиперки и лютеници.
Сиврия 600 - формира висок храст 55 - 75 см, с две, три прибрани разклонения, плодовете са конични, в техническа зрелост са жълто кехлибарени, а после стават оранжевочервени. Имат нежна тънка месеста част, подходящи за туршии. Сортът е средно ран и много родовит.
Сорт Делфина е ранен и най-месест сорт. Подходящ за отглеждане в оранжерия и на открито. Много високо добивен сорт. Плодовете са дълги и уеднаквени. Месото на плодовете в оранжерия достига дебелина 10мм, а
на открито 7-8мм. Чушките са 15-20см дълги и тежат над 160 грама.Младите чушки са светло зелени, а зрелите са тъмно червени. Подходящи за свежа консумация и преработка.
Пипер Кози рога - много родовит сорт с вегетационен период 100-105 дни, високи 55-65 см. Плодовете са висящи, дълги 17-25 см, тънки,набръчкани към основата на плода като рога на коза, със средно тегло 40 г.
Месото е дебело 2-3мм,със слабо лютив вкус. Зелените плодове са светлозелени, узрелите- червени. Предназначен за прясна консумация, туршии и консервиране.
Чорбаджийски чушки - родовит сорт с вегетационен период 100-105 дни, високи 50-56 см. Плодовете са висящи, силно извити към върха с набраздена напречно повърхност, дълги 17-22 см. Месото е дебело 2-3мм. Има слабо лютив вкус. Зелените плодове са жълтозелени, узрелите- червени. Предназначен за прясна консумация, туршии и консервиране.
Пипер Рибки - Ранен сорт с вегетационен период 90-95 дни, тип шипки. Растението е средно високо, с многобройни изправени разклонения, високо 50-52 см. Плодовете са висящи дребни, приличащи на рибки с дължина
5-8 см, широки в основата 1,5-2,5 см, прикрепени на извита дръжка. На вкус са слабо люти. Зелените плодове са тъмнозелени, а в ботаническа зрялост интензивно червени. Високо добивен сорт.
Пипер Румънска шипка - ранен сорт с вегетационен период 85-90 дни. Растението е средно високо, с многобройни изправени разклонения, високо 54-58 см. Плодовете са висящи дребни, конусовидни с дължина 7-8 см.
На вкус са силно люти. Плодове са тъмнозелени, а в ботаническа зрялост оранжеви. Високо добивен сорт. Подходящ за отглеждане на открито и в оранжерии.
Сорт Каена - родовит средно ранен сорт, растенията са високи 50 – 65 см. Плодовете са висящи, дълги 12 – 14 см, тънки с лютив вкус. Младите плодове са тъмнозелени, а в ботаническа зрялост интензивно
червени. При изсушаване запазва цвета си. Сортът се отглежда предимно за производство на лют червен пипер.
Китайското зеле се отглежда на добре обработена почва
При климатичните условия на нашата страна най-подходящо е есенното производство на китайско (пекинско) зеле, защото при пролетното много сортове стрелкуват, без да образуват зелки.
Икономически най-важните болести при морковите
Черно гниене по морковите - Stemphylium radicinum (Maier, Drechsler et Eddy) Neergaard от клас Deuteromycetes, разред Hyphomycetales.
Сеитба на китайско зеле
Определянето на сеитбените дати и сроковете за засаждане на разсада се явяват критични по отношение на неговото култивиране.
0 КОМЕНТАРА