Огромна част от произведения в България пипер се продава в страни от ЕС, откъдето заминава за Русия, коментира за Фермер.БГ Георги Василев, секретар на Асоциаця „Български пипер“.

 

„Най-големите щети тази година за производителите на пипер идват не от неблагоприятни климатични условия, а от наложеното от Русия ембарго за селскостопанска продукция. Непреките щети от ембаргото за нас засега се изчисляват 45-85 млн. лв.“, заяви Георги Василев.

 

Производителите на пипер разчитат на българския пазар, тъй като българите са най-големите консуматори на пипер в Европа на глава от населението. Въпреки това, след реалното влизане на забраната, българските производители очакват пипер от Холандия и Полша да залее българския пазар.

 

„За нас все още реално не се е почувствало ембаргото, защото масовата беритба на червената капия, например, започва след 5 септември. Така че ембаргото при нас ще се усети след тази дата“, коментира Василев.

 

Той поясни, че в момента в Полша зелената капия се търгува на цени от 20 ст./кг. Преди дни 170 камиона с холандски пипер били върнати от Русия, заради наложената забрана.

 

„Дори само тази новина доведе до падане в рамките на 24 часа на цените на пипера в цяла Европа с 300%“, обясни Василев.

 

Той е категоричен, че близо 20 хиляди земеделски производители през тази година ще са на сериозна загуба само заради пипера.

 

От Асоциация „Български пипер“ заявяват, че 90% от зелената капия, която в момента се предлага на пазара у нас е българско производство. Червената капия, обаче, в 90% от случаите е внос.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!