Фирма Пионер и Булагро Груп направиха съвместна демонстрационна сеитба на царевица и слънчоглед в старозагорското село Яздач.
 
Заложените хибриди са част от портфолиото на фирма Пионер, които се дистрибутират от Булагро.
 
„Това е една много хубава и стара история, която започна някъде в края на 1995г. - началото на 1996 г. Много съм горд да споделя, че Булагро беше първата компания, която започна вноса на Пионер в България. 
 
Кой можеше да повярва, че един ден над 60 процента от площите в страната ще бъдат с продукти на фирма Пионер.Тогава направихме пет опита на територията на цялата страна. Модерни, съвременни, на които могат да бъдат сравнени както продуктите на Пионер, така и продукти, които са вид база, около която се прави сравнението. 
 
И това беше първата стъпка, с която накарахме хората да повярват, че тук става въпрос за една модерна и съвременна генетика“, разказа Христофор Бунарджиев, изпълнителен директор на Булагро Груп.
 
На полето, собственост на Булагро, бяха заложени слънчогледовите хибриди P64LE25, P64LE121, P63LE113, P64HE118. Царевичните хибриди пък са от Optimum® AQUAmax® продуктовата линия. 
 
 
За насоки на кои хибриди трябва да заложат зърнопроизводителите в региона се обърнахме към регионалния представител на Пионер Тихомир Острешев:
 
„Бих препоръчал на фермерите да заложат на хибриди, особено в Южна България, които са с малко по-къса вегетация – средноранни хибриди, устойчиви на синя китка и мана, тъй като в Южна България това е страхотен проблем. 
 
Такива хибриди са P64LE25, P63LE113. Много подходящ е един нов хибрид – за по-леки почви, за по-плитки почвени хоризонти - P64LE121. В години със силно засушаване има страхотно представяне.
 
Определено най-наложеният, не само в района, но и като цяло в България, е P64LE25. Миналата и тази година успя да надхвърли 2,5 млн. дка засети със слънчоглед. Това е над 30 процента от слънчогледа на България. Подходящ е за белене, за масло. Устойчив е на всички раси синя китка и мана. 
 
Като цяло хибридите реализират своя генетичен потенциал. По-голямата част от хибридите на Пионер имат генетическа устойчивост на синя китка и не се налага да се разчита на хербицид. Те имат стикер Pioneer Protector® на торбите. Хибридите на Пионер, които имат на торбата си стикер Pioneer Protector® гарантират спокойствие и сигурен добив“. 
 
 
По отношение на царевицата Пионер е водеща при селекцията на тази култура компания в световен мащаб. Какво ново предлага Пионер на българските фермери и могат ли стопаните в Южна България, предвид сухото лято и високите температури в региона, да залагат на нея като печеливша?
 
„Относно царевиците препоръчвам на фермерите да заложат на продуктите от Optimum® AQUAmax® хибридите. Резултатите от тях са с 5-10 процента по-високи спрямо на останалите хибриди царевици“, обясни Тихомир Острешев. 
 
Първата операция, която беше демонстирана, беше култивиране с култиватор за слята обработка на австрийската компания Айнбьок, модел Тайфун. (EINBOECK TAIFUN). 
 
„Широчината на култиватора е 6 метра и е от тежък тип, т.е. е нужна мощност на трактора от 210 – 230 к.с. Машините са здрави, функционално удобни и покриват изискванията на фермерите“, обясни Митко Желязков, търговски директор Булагро Машини АД.
 
 
След това бе представена редова сеитба с редова сеялка на италианската компания Маскар, модел Футура (MASCAR FUTURA). 
 
„Сеялката е 6-редова, с анкерно изсяване, с торовнасяне, и отделно тракторът, който тегли сеялката, е оборудван със системата за навигация и автопилот на компанията  Лайка (LEICA) – вече под новото име Хексагон (HEXAGON)“, разказа Желязков. 
 
 
Накрая посевите бяха напръскани с един от най-добрите модели на датската компания Харди – модел Навигатор (HARDI NAVIGATOR). 
 
„Това е пръскачка с обем на резервоара 3 000 литра и обхват на крилете 24 метра. Чисто конструктивно Харди пръскачките се изработват с допълнителен набор главни филтри. Нещо, което е особено при тях и не присъства при конкуренцията“, допълни Митко Желязков. 
 
 
Генко Митев, ръководител производство в Булагро Земя, разказа повече за партньорството между Булагро и Пионер. 
 
„Откакто съм завършил като агроном, ползвам продуктите на Пионер. Съвместно работим много добре. Правим опити на нашите полета на новите продукти на Пионер. 
 
Миналата година основно бяхме засяли LE25 и LE113 на масови полета и останахме доста доволни от резултатите, които получихме. Тази година залагаме на един нов хибрид на Пионер – LE121. Отзивите бяха много добри и затова заложихме на масови площи, за да се убедим в качествата му. 
 
Много добри резултати получаваме при вкарването на микрогранула директно със сеитбата, понеже знаем, че торът влиза точно до семето и в определен момент и може да му даде един много добър старт. Оттам растението да направи хубав корен, да се развие добре и да гарантира един добър добив“. 
 
За поливане на царевичните хибриди се използва германската поливна инсталация BEINLICH, модел PRIMUS 2800, с дължина на ръкава 410 метра и диаметър 110 милиметра. 
 
 
Регионалният агроном на Пионер Тихомир Острешев даде насоки относно какви са най-добрите агротехники за отглеждане хибридите слънчоглед и царевица на Пионер.
 
„Препоръчителната гъстота на изсяване при слънчогледа е да има 6000 растения за жътва, а за царевицата, при неполивни условия, около 6500. При поливни – около 8500 растения на дка. 
 
Като в зависимост от почвено-климатичните условия, дълбочината на изсяване да бъде между 5 и 7 см. Желателно е както при царевицата, така и при слънчогледа да се хване пролетната влага. 
 
Хибридите, които предлагаме на българския пазар от Optimum® AQUAmax® продуктовата линия,  имат възможността да се сеят малко по-рано – при температура на почвата в зоната на семето около 6-8 градуса“. 
 
 
Ако пък фермерите имат нужда от допълнителна помощ, екипите на Пионер и Булагро са на тяхно разположение, при всякакви възникнали въпроси.
 
„Това са хората, които са готови да бъдат на полето, заедно с клиента. Да му помогнат да обследва своите посеви, да го консултират при нападение на неприятел или болести. Така клиентът ще вземе най-доброто решение. 
Нашият слоган е „Ние не продаваме продукти, ние ви помагаме да намерим заедно решения“, обобщи Христофор Бунарджиев.  
 
За повече информация и контакти посетете сайтовете на двете компании – ДюПон Пионер  и Булагро Груп Холдинг ЕАД