Цените на едро на пилешкото и свинското месо намаляват, а на говеждото се запазват на досегашните нива, прогнозират от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

COVID-19 не успя да разколебае производството на говеждо месо

През месец май цената на едро на свинското месо спада до 4,00 лв./кг кланично тегло, което е най-ниското равнище от началото на годината. Средната цена обаче остава с 8,7% повече спрямо година по-рано. Очаква се през юни тя да се задържи на нива от 4 лв./кг, а през юли - да отбележи допълнително понижение до 3,9 лв./кг.

Българските цени на свинското месо са под силното влияние на европейските поради значителния вноса в страната. В ЕС стойността, на която се търгува продукцията, спада с 8,6% на годишна база към средата на месец юни, въпреки че цените остават над средните за 2015-2019 г. Поради тази причина се прогнозира цените на едро у нас през следващите два месеца да се задържат на малко по-ниски нива спрямо началото на годината.

Пилешкото месо на едро също поевтинява. Средната цена на едро спада до 2,88 лв./кг кланично тегло през май, което е с 4% под равнището за същия месец на 2019 г. През първото тримесечие на настоящата година в кланиците са произведени 22,1 хил. тона месо от бройлери, което е с 4% повече спрямо същия период на изминалата година. През юни стойността му ще намалее още, до 2,85 лв./кг, но през юли ще има повишение до 2,95 лв./кг, смятат от САРА.

Цените и на пилешкото, и на свинското месо в ЕС имат известна сезонност, което се обяснява най-вече с търсенето и предлагането. Месецът с най-високи цени обикновено е август.

В краткосрочен план не се очаква съществена промяна при цените на тон кланично тегло на говеждото и телешкото месо, като се прогнозира те да продължат да варират между 4,30-4,60 лв./кг. През първите три месеца на 2020 г. в кланиците са произведени 1,6 хил. тона месо, което превишава нивото от 2019 г., но остава с 20% под нивото от 2018 г.