Сложната ситуация на пазара на пшеница с високо съдържание на протеин е предвестник на бъдещото повишаване на цената на културата. Пикът на цените предстои през първото тримесечие на 2022 г., заяви Бренън Търнър, главен изпълнителен директор на Центъра за маркетинг на земеделски култури Combyne в Канада, цитиран от producer.com.

Учените съветват: Внимавайте с посевната норма при пшеницата!

На същото мнение е и Билал Муфтуоугле от Argus Media - британска компания, която прави мониторинг на цените на пролетната пшеница в Канада.

Ситуацията с предлагането и търсенето на зърно с високо съдържание на протеин е напрегната в цял свят. Един от факторите, за който се говори малко, е, че в Китай може да възникне сериозен проблем с количеството, което може да наруши крехкия баланс.

По оценки на Департамента по земеделието на САЩ (USDA) тази година Китай е произвел рекордните 136,9 млн. тона пшеница. През последните няколко месеца от вегетационния период обаче в ключови производствени райони, като Анхой, Хъбей и басейна на река Яндзъ, паднаха валежи над средното количество.

В Китай може да възникне същият проблем с качеството на реколтата, както във Франция и голяма част от Западна Европа, отбелязва Муфтуоглу.

По оценки на FranceAgriMer само 30% от реколтата от пшеница във Франция ще съответства на изискванията за производство на брашно. Останалата част ще се продава за фураж. Китай вече намали своите изисквания към тестовото тегло, за да удовлетвори част от износа на френска пшеница с ниско качество.

Азиатската страна осъзнава, че доставките на пшеница за хляб намаляват в цял свят заради проблема с производството в Канада, САЩ и Русия и проблема с качеството във Франция.

Муфтуоглу смята, че проблемите с качеството на зърното в Китай стоят зад неотдавнашния ръст на цените на китайската пшеница до рекордното ниво от 400 долара/тон.

Канада бе водещ износител на пшеница в Китай през 2020/2021, доставяйки 3,5 млн. тона от общо 10,6 млн. тона, които страната купи. Други основни износители бяха САЩ, Франция и Австралия.

USDA очаква, че Китай ще всене още 10 млн. тона през сезон 2021/2022, но общият обем може да бъде по-голям заради проблема с качеството.

Прогнозите са Австралия да събере небивала реколта, като според USDA ще има рекорден обем на износ от тази страна - 24,5 млн. тона в сравнение с 22 млн. година по-рано.

Сега Китай се намира в сложни отношения с Австралия от политическа гледна точка. Страната надали ще купи повече от 2 млн. тона пшеница. Като резултат ще се наложи да внася културата от Канада и САЩ, които обаче са с ниски реколти.

Миналата година Австралия си върна значителен дял от пазара в други страни в Югоизточна Азия - Индонезия, Виетнам и Филипините.

Темповете на продажбите на пшеница от Украйна традиционно се забавят през декември. Тази година вероятно обемът на реализация на зърното ще намалее заради рекордната реколта от 33 млн. тона.

Муфтуоглу смята, че цените на хлебната пшеница в Европа са близки до рекордните нива за този период от годината. Същото се отнася и за САЩ.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Още над 1 млн. дка с пшеница трябва да се засеят в Добруджа

Прогноза: Цената на зърното може да достигне 700 лв./тон

Борси: Продавачите искат за пшеницата поне 600,00 лв./тон