Урбанизацията, използването на пестициди и изменението на климата са част от факторите, които провокират намаляване на местообитанията на пчелите. За да функционира добре екосистемата, е необходима ефективна защита на опрашващите насекоми. Имайки предвид това, швейцарците създадоха първата платформа за недвижими имоти в услуга на пчеларите, съобщава Schweizer Bauer. 

Предимствата и недостатъците на лудия мед

Половината от около 600 вида диви пчели, открити в Швейцария, са застрашени от изчезване. Като ответна мярка заработи първата платформа за местообитания за пчели, в която вече има около 170 площи с цветя. Те са из цяла Швейцария и могат да бъдат наети на цени от 30 франка (10 м²), 60 франка (20 м²) и 150 франка (50 м²), научаваме от прессъобщението на Bienen Schweiz.  

С тази сума собствениците на пчелини финансират разходите, които доставчиците на площ правят при създаването на площта за цветя и осигуряването на подходящи семена, както и професионални съвети от Bienen Schweiz. Имотите могат да се наемат и на месечна база и могат да се поддържат с редовно дарение. 

Immobiene.ch е структуриран като класическа платформа за недвижими имоти, така че заинтересованите купувачи и наематели могат да видят, наред с други неща, точното местоположение на „Immobiene“ (местообитанието на пчели), размера на площта в квадратни метри или какъв стандарт на развитие се предлага – напр. цветни ливади, живи плетове или ивици от полезни насекоми върху обработваема земя. 
Вижте още:

Готови са списъците с класираните заявления за подпомагане по интервенциите в сектор „Пчеларство“ за 2024 г.

Пчелар: Търговците ни предлагат цени под себестойността на биомеда

20 май: Световен ден на пчелите