Петя Ставрева е новият Председател на Партия "Обединени земеделци".  Припомняме ви, че Фермер.БГ писа още в началото на тази седмица, че бившата евродепутатка ще застане начело на земеделската организация. 

 

След Националния земеделски конгрес днес Петя Ставрева зае мястото на Анастасия Мозер, която се бе "бетонирала" през последните години като лидер на БЗНС и в последствие на "Обединени земеделци".

 

През последните месеци в редиците на "Обединени земеделци" се разяри истинска война. Тя се водеше между Петя Ставрева и бившия земеделски министър Венцислав Върбанов, който по-рано бе спряган за евентуален наследник на Мозер. Впоследствие обаче се заговори, че Върбанов подготвя създаването на нова аграрно-селска партия или "земеделско крило" към ГЕРБ и самият той определи т.нар. постоянно присъствие на Обединени земеделци за фиктивно. Най-близките му привърженици пък оказваха до последно силен натиск върху кандидатурата на Ставрева през последните седмици. В крайна сметка Анастасия Мозер се обяви категорично, че застава зад кандидатурата на Петя Ставрева, което доведе до нейното категорично избиране.

 

По време на днешния земеделски конгрес, Анастасия Мозер се противопостави на начина на управление на ГЕРБ и припомни „нашия химн Сей, земеделецо! За жалост земеделският труженик малко трудно ще може да засее тази година, обложен с непосилни данъци...".

 

Поемането на ръководството на "Обединени земеделци" от млад и инициативен човек, може да възвърне загубеното през годините доверие към земеделската партия. Основно предимство се очаква да бъде прекият контакт с ангажираните в аграрния сектор, където Петя Ставрева се ползва с добър имидж и висок рейтинг. До момента такъв контакт бе спънка за вярващите в земеделската идея, защото Анастасия Мозер живееше в САЩ, откъдето меко казано бе загубила контактите с хората и запознатостта с актуалните проблеми в селското стопанство.

 

Като евродепутат, Петя Ставрева се бореше силно за решаване на проблемите в животновъдния сектор у нас. По нейно предложение през 2009г. Европейската комисия прие отпускане на допълнителни средства към селските райони на страните-членки за справяне с последствията от икономическата криза. Сумите бяха за инфраструктура за широколентов интернет в селските райони и за проекти, свързани с преструктурирането на млечния сектор в ЕС, възобновяемите енергийни източници, управлението на водните ресурси, опазването на биоразнообразието.

 

Припомняме ви, че Петя Ставрева е един от основните противници на прокарването на закондателни промени във връзка с либерализирането на ГМО у нас. Друго направление, в което Ставрева вложи усилия като политик непосредствено преди встъпването на ГЕРБ на власт е за създаването на Гаранционен фонд за фермерите при кандидатстването с европейски проекти.

 

"Ахилесовата пета" на новия лидер на "Обединени земеделци" е прекалената и дипломатичност и ненападателност пред политици и журналисти, а и самият факт, че стартира лидерската си позиция в условията на немалко вътрешни противници. При всички положения обаче, със своята запознатост с проблемите на селското стопанство и със своите познания Петя Ставрева е реален шанс за възраждане на земеделската идея във воденето на политики за защита на интересите на аграрното съсловие у нас. Времето обаче ще покаже, готови ли са земеделците за нов стил на управление и нови идеи в политиката.

 

© 2011 fermer.bg