Пчеларските изложения, които се провеждат в цялата страна – София, Варна, Несебър, Царево, са един от директните начини, по които пчеларите могат да реализират собствената си продукция, както и начин да запознаят българските граждани с качествата и свойствата на меда и пчелните ни продукти. Това каза в интервю за Фермер.БГ  пчеларят Петя Иванова, от врачанското село Остров. Тя се занимава с пчеларство от над 20 години, като отглежда около 500 пчелни семейства – половината от тях са подвижно пчеларство, другите са на стационар. 
[news]

Това, по думите на пчеларката, е много важно, тъй като в Европейския съюз консумацията на мед от българи е най-ниска. Все пак има хора, които са много добре запознати с качествата на меда и пчелните продукти, защото е много важно да се знае, че освен мед, пчелата добива още пчелен прашец, пчелно млечице и прополис. Това са пчелни продукти, които са много богати на витамини, ензими, минерали, подчерта Петя Иванова.
 
Много са важни директните контакти между производител и потребител, защото имаме възможност да обясним на консуматорите какъв е медът, какво съдържа, подчерта Иванова. На място могат да се дегустират различните видове мед, защото всеки един район е различен. На изложенията се събираме пчелари от цяла България и дори медът да е акация или от магарешки бодил, винаги е различен като вкус и състав, тъй като и разнообразието на растения в България е също много голямо. Всеки един вид мед може да се консумира на тези изложения и всеки човек да си хареса като вкус мед. Важно е да се каже, че медът е храна, която се усвоява директно от нашия организъм. Медът не е лекарство, усвоява се директно от организма в пълния си състав, не го разгражда. Всичко, което пчелата е свършила и събрала от растенията като нектар, се усвоява директно. Медът съдържа много витамини, минерали, аминокиселини, затова е полезно сутрин на гладно една лъжица мед да се приема, без значение под каква форма. Наистина тези директни контакти с клиентите са най-добри за пчеларя. Ако клиентът е доволен, той по всяко време на годината може да си поръча дори по-големи количества. 

 
И все пак Петя Иванова реализира част от продукцията си на едро. „Винаги остават количества мед, които остават и които предлагаме на едро на преработвателите. Това е и основният проблем за пчеларите, тъй като изкупната цена варира от 5.70 лв. за кг. (миналата година) до 4.80 лв. за кг. (тази година). Много сме зависими както от преработватели, така и от външния пазар - вноса и износа, защото Германия е един от основните вносители и износители на мед. Бих казала, че те контролират пазара на мед като цена. Български мед се изнася изключително много за Германия, за Испания, за Гърция, дори има и в Италия интерес от български мед и от восъчни пити. Има голям интерес от пчелния мед с пита.