Петранка Гагова, земеделски производител от великотърновското село Вързулица и член на Българска асоциация биопродукти в интервю за Фермер.БГ относно необходимостта от промени в законодателството за заетостта в селското стопанство:

 

Г-жо Гагова, в последните месеци темата за заетостта в агросектора все по-често се коментира, включително и от властта. Какво трябва да се промени?

Не мога да разбера защо толкова дълги години никой не искаше да вземе отношение към този сив сектор, а трябваше ние многократно да бъдем санкционирани за това, че не изпълняваме законодателството. А самото то не третира много важни въпроси, които касаят земеделието – както почасовото наемане на работници, така подневното и поседмичното. Да не говорим за тези, които искаме да наемаме като безработни по програмите за заетостта. Ние многократно сме сезирали всички възможни инстанции по проблема. 

Имате ли чуваемост?
До този момент премиерът вече заяви, че има готовност да се работи по заетостта в земеделието, министър Танева се опитва да направи нещо. Сега се чу, че г-н Адемов от Парламентарната комисия по социална политика също иска този момент да бъде раздвижен. Единственият глас, който не чуваме, това е гласът на министър Калфин. Е кажете нещо, г-н Калфин, най-после!

Неправителствени организации от сектор плодове и зеленчуци се срещнаха със зам.-министър Гълъб Донев и предложиха ваучерна система за заетост в агросектора да се прилага и в България? Смятате ли, че това е приложимо у нас?
От опита, който ни представят наши членове от Асоциацията на биопроизводителите в България, които работят и в Италия, е категорично, че ваучерната система е много добре действаща и бърза. Мисля, че проблемът със заетостта може много бързо да се реши чрез въвеждането ѝ. Това е просто въпрос на отпечатване на вид ценни книжа, които ние ще купуваме от бюрата по труда и които ще заплащаме по устойностяване – дали почасово, подневно или поседмично. В същото време тези средства ще отиват в бюджета, а не в джоба на някого и той да бъде в сивата икономика. А това е много важно. Ние търсим всякакви начини и с всякакви средства да сме извън сивата икономика. Но явно това все още продължава да бъде проблем на държавата. Ето защо считаме, че изключително полезно и бързо може да се случат нещата с въвеждането на ваучерна система. 


Как точно работи ваучерната система в западните държави?
С две думи – бързодействаща система: Отиваш, купуваш си ваучера, наемаш работника и след като свърши определената дейност, му заплащаш ваучера.

БАБ като асоциация търсила ли е контакт със Социалното министерство за намиране на решение на проблема?
Разбира се, но реакция от Министерството просто няма. А времето напредва. Сезонните работи на полето вече започнаха. Ние изпитваме остра нужда от работници. А в същото време безработицата си върви... Да не говорим за кражбите по селата. В тази връзка се получи много добре инициативата на Асоциацията на българските села за т.нар. „селска полиция“, която ние приветстваме. Защото фермерите сами изпитваме на гърба си кражбите на селскостопанска продукция. Не може да се трудиш самоотвержено и някой да дойде и с лека ръка да ти обере продукцията. Ето аз имам в последните дни няколко сериозни кражби, а полицията не може да ми помогне – при положение, че и в двете села има камери и т.н.

Какво са ви откраднали?
Продукция, която съм произвела – в случая пилета. И понеже им били малко, ми откраднали и електрическите кабели. Ние си понасяме кражбите. В същото време си плащаме данъците и сме все от онази страна, която е неприятна за развитието ни. Истината е, че ние земеделските производители, особено по-дребните, които имаме нужда от работна ръка, създаваме брутния вътрешен продукт. Така че призовавам всички колеги да нададат сериозен вой и да кажем: Стига толкова!

Какво конкретно очаквате в момента да направи държавата, разбира се, с помощта на браншовия сектор?
Явно е, че са необходими законови промени, които трябва да влязат в кодекса на труда. Просто трябва да се регламентира сезонната заетост в агросектора с възможно най-бързи темпове. 

Асоциацията на биопроизводителите ще направи ли някакви конкретни предложения?
Ние вече имаме работна група, с която искаме да помагаме до толкова доколкото може да се вземе нашето мнение като на преки изпълнители на този вид дейност. Остава да ни поканят.

Преди ден председателят на Социалната комисия Хасан Адемов заяви, че вече се работи по идеята за ваучерна система. Виждате ли чрез нея решение на проблема със заетостта в сектора?

Много хубаво, че се работи, но в случая трябва да се побърза. Слънцето и сезонът не чакат никого!

София БЕЛЧЕВА, Фермер.БГ

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!