Понякога инвестираме средства за торове, но резултатът не е това, което очакваме – оптимално торене и адекватно хранене на почвата и растенията не са постигнати, се казва в анимирано образователно видео на Националната служба за съвети в земеделието (НССЗ)

Фермер: No-till технологията повиши добивите ми в зеленчуковото стопанството

Чрез образа на хипотетичния зеленчукопроизводител Петър е представена кратка история за един от честите проблеми в отглеждането на зеленчуци и необходимостта от балансирано торене. Дори когато в подхранването се набляга на азот и фосфор, жизнено важни за културите, не трябва да се пропуска балансът с други елементи. В случая е показан пример с липсата на калий.

Дефицитът на калий сваля добива и качеството на продукцията, намалява ефективното използване на азот, повишава чувствителността към засушаване и податливостта към болести

„Износът на хранителни вещества от почвата трябва да бъде в комбинация с резултатите от почвените анализи. Въпреки че балансът между количеството внесени хранителни вещества и техния износ с културите може да бъде изчислен, той не представлява достатъчна информация за степента на изчерпване на елементите от почвата“, съветват експертите.

Сторибордът на НССЗ е разработен по проект НЕФЕРТИТИ по програма Хоризонт 2020 и има за цел да разпространява добри практики и иновации в областта на селското стопанство. Вижте повече във видеото