Цялата ситуация в земеделието и COVID-19 предизвикаха една ликвидна криза в сектора, коментира пред Агри.БГ Петко Симеонов, председател на сдружение "Биологично пчеларство“.

Биопроизводители, още имате шанс да си получите парите по мярка 11

На фона на тежката година и заплахата от коронавируса се получиха не малко недоразумения в плащанията по Кампания 2019. Закъснялото субсидиране по мярка 11 затрудни финансирането на стопанската дейност при доста от фермерите, а някои изпаднаха в дългове. По думите на браншовика той и колегите му от Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ) правят всичко възможно, за да се изчистят грешките в биорегистъра и членовете им да си получат нужните субсидии. 

Но Сименов назовава и друго работещо решение, нужно на родния производител в криза

Петко Симеонов: „Мерките, които се вземат според мен не са адекватни. Реално е нужен достъп до ликвидни средства на стопанствата под формата на кредити, а не като допълнителни субсидии. Земеделците в момента нямат достъп до това"

Необходимо е да се осигури възможност за земеделските производители за нисколихвени или безлихвени кредити без големи обезпечения или дори без такива, за да могат да финансират дейността в стопанството си. 

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

Представителят на сектор "Биопроизводство" коментира, че се отчитат вече забавяния на плащания от клиенти, а съответно и на такива от производители към доставчици. В същото време е ясно, че в земеделието има агротехнически мероприятия, които няма как да бъдат пропуснати, защото от това зависи целият добив за следващата година. Изводът на браншовика е, че земеделците се нуждаят от бърз достъп до средства, което може да стане чрез кредитиране.

Петко Симеонов: „Говорим да се подпомогнат реално действащите стопанства, които имат перспектива да си върнат тези кредити, но в момента са затруднени поради липса на ликвидност в цялата икономика. В такава ситуация да разчиташ на субсидия не е работещо решение.

В предприетите от министерството антикризисни мерки влиза и подпомагането по мярка COVID-19. Според прогнозните ставки пчеларите ще вземат по 5 лв. за пчелно семейство.

За пчеларството тази ставка е прекалено ниска, заяви Симеонов.

"Регламентът по извънредната мярка клони само към подпомагане чрез субсидии. Изчисляват се ставки спрямо загубите, породени от кризата. За някои сектори подпомагането е добро, но това не важи за всички. Целта не е да се конфронтират секторите, а да се намери най-доброто решение за земеделието като цяло. За мен такова решение би било улесненото кредитиране", заключи Петко Симеонов.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Субсидии: Защо се удържат милиони по директните плащания?

Брюксел: Мярка COVID-19 се изплаща до 30 юни 2021 г.

Подаването на документи по обвързана подкрепа се изтегля с месец