„България получава много пари от ЕС за селско стопанство, но разпределението им на национално ниво трябва да се промени и да бъде целево. За биоземеделие, например да се знае каква сума отива и какви резултати се очакват“, заяви кандидатът за евродепутат Петър Курумбашев, цитиран от Дарик радио.

 

„У нас реално бе прекършен гръбнака на малкия и среден бизнес в селското стопанство”, счита Курумбашев. Той заяви, че политическата му мечта е в България да има множество малки земеделски стопанства от по 100-150 дка, които да позволяват на собствениците да издържат семействата си, да образоват децата си, да имат съвременен и нормален стандарт.

 

„Средният производител трябва да стане гръбнак на селското ни стопанство, а не парите да отиват в малка група хора. Ние имаме толкова природни дадености, които продължаваме да отказваме да ползваме. България е последната южна зелена страна в ЕС. Но не ползва този факт. За това не ни е виновен нито ЕС, нито Русия, нито някой друг. Сами сме отговорни за положението.

 

Идеята ми е средствата от Европа да не се раздават на „калпак”, а целево – биоземеделие, животновъдство и овощарство, трябва да се стимулират. Тези стъпки трябва да започнат да се прилагат веднага – още през 2014-2015 година, а не да чакаме края на 7-годишният период“, заяви още Петър Курумбашев.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!