Ветеринарните лекари отказват да подпишат договори с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)за държавната профилактична програма за 2014 година. Крайният срок за подписване на новите договори за изпълнението на държавната имунопрофилактична програма изтече днес.

 

Фермер.БГ разговаря с д-р Петър Дойчев, Зам.председател на Българския ветеринарен съюз (БВС):

 

Д-р Дойчев, днес изтече срокът за подписване на договорите за ДПП 2014. Колко от колегите ви ги подписаха?
Много малка част от ветеринарните лекари подписаха тези договори.
[news]
Вчера БВС призова лекарите да не подписват договорите. Нека отново кажем какви са аргументите ви за това.
Аргументите си няколко пъти вече излагахме. Липсата на абсолютно всякакъв диалог от страна на държавата в лицето на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), БАБХ. Липсва обратната информация, която трябва да идва при нас. По отношение на заразните заболявания ние научаваме какво се случва от вас – медиите. Когато съществуваше Националната ветеринарно-медицинска служба с регионалните си представителства, не беше така. Комуникация имаше и получавахме информация от тях.

Другият основен аргумент е т.нар „коефицент на редукция“, който Държавен фонд Земеделие (ДФЗ) без да дава обяснение, може да наложи във всеки един момент. Ще ви дам пример – миналата година са заложени 8 млн. лв за периода от края на октомври до началото на декември. Ние спестихме на държавата 1,1 млн. лв, тъй като изработихме 6,9 млн. лв. Въпреки всичко, без да се дава обяснение, ни сложиха 3% коефициент на редукция.

А имайки предвид, че в момента ние официално нямаме информация има ли сключено споразумение между ДФЗ и БАБХ за Държавната профилактична програма по отношение на лаборатории, на нашия труд и т.н. също нямаме информация.

Никой не може да ни даде гаранция, че когато примерно евентуално се съгласим да изпълняваме тази програма, в края на декември, че фонда може да ни наложи някакъв коефициент на редукция. Автоматично тези суми отиват за плосък данък. На практика тези цени, които са заложени от Министерски съвет, вече не са тези, които ние ще получим като стойност. Ние ще получим много по-малко.

Оказва се, че ние ще работим просто, за да свършим работата без да калкулираме абсолютно никаква печалба. Това е просто абсурдно в една държава с пазарно стопанство...


БВС е подал жалба в Прокуратурата срещу Тарифа 2014. Там какво се случва?
Очакваме отговор от Висшия административен съд. Жалбата е подадена още по миналата седмица. Ще сезираме и Европейската комисия.

 

Част от животновъдите подкрепят исканията ви, но част от тях изразпват недоволство, че не се изпълнява държавната профилактика...
Вижте, когато ние преди седем години поехме информационната система, тя беше пълен хаос. Управляваше се от държавните ветеринарни лекари, ние извършвахме съответните дейности, носехме документите при тях и ангажимента за системата беше техен. Когато поехме системата, можете ли да си представите, че на места имаше стада, които фигурират на хартиен носител, но ги няма в информационната система. Никога последните 15 години назад не е било юли месец ние да не сме извършили 50% от планираните мероприятия. Това се случва за първи път. Махнете тарифите, махнете цените...

Показателни са проблемите със синия език, проблемите с туберкулозата, защото ние не работим по ДПП от началото на годината.

 

До кога ще продължи тази ситуация, която определено е проблемна за всички страни – за животновъдите, за ветеринарните лекари и за държавата?

Проблемът може да продължи докато не седнем на масата на преговорите и не стигнем до приемливо решение и за нас, и за стопаните, и за държавата – да се търси компромис.

Няма логика миналата година тарифата да е била една, а сега да е трикратно намалена. Кое е поевтиняло – касетите за принтера, интернет услугите, хартията...? Миналата година съм дал над 400 лв само за тези консумативи. Всичко документи, които подготвяме, ние ги правим в три екземпляра – един за животновъдния обект, един за ОДБХ, един за нас.


Това е безотговорност на държавата. Част от болестите, които ние изследваме, са т.нар зоонози – болести, които се предават от животните на хората. Ние сме в много добри отношения с нашите животновъди, защото ги обслужваме вече 15 години. Те разбират в каква ситуация се намираме.

 

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ...

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!