Мълвата за злоупотреби в Държавен фонд „Земеделие“ не е мълва. Тя е обективирана в редица доклади на ЕК, съставени на базата на различни инспекции. Това каза пред БНР Петър Бакърджиев, председател на Института за правни анализи и изследвания. В последния доклад одиторите са записали че от 2010 година до момента на проверката в ДФЗ е налице корупционна схема за отклоняване на милиони евро от Програмата за развитие на селските райони, изтъкна той:
[news]
Според одитния доклад на Брюксел в тази схема участва и самото министерство чрез изменения на нормативни актове. Участва изпълнителният директор чрез субективни изменения на Правилника за работа на фонда. Европейските одитори са констатирали, че тази схема функционира  под строгия контрол и участието на служители на самата Европейска комисия.
 
Премиерът, който и да е той, няма как да има детайлен поглед върху цялата държавна администрация. Няма как да има информация какво точно се случва във фонда и обикновено стъпва върху предлаганата му от фонда информация. Но съвсем основателно възниква въпроса защо премиерът не е бил информиран, ако тези злоупотреби са били толкова чести.
 
Под примерите за обществени поръчки с открити нередности за програмния период 2007-2013 година са посочени доста общини, съобщи още Бакърджиев. 
 
Практически директорът на фонда не може пряко и законно да влияе върху избора на изпълнител, но чрез търговия с влияние всеки административен орган може най-малкото да подскаже на възложителя коя е подходящата фирма в този случай. Законът за обществените поръчки и нормативната уредба, по която функционира самата програма, не позволяват подобна интервенция от директора на фонда върху кмета. Но тъй като фондът е основният административен орган, който осъществява контрол и би трябвало да осъществява методическа помощ при усвояването на тези средства, а това практически не се прави, е поставен в привилегировано положение.