20 млн. евро е песимистичният сценарий за загуба на средства по ПРСР 2012 – 2020 г. до края на годината, обяви бившият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ) Николай Каварджиклиев в интервю за Mediapool.

Министър Явор Гечев: Земеделските закони са най-често променяните закони изобщо

Реалистичната загуба при добра работа на служебното преавителство обаче би могла да се свие до 1 – 2 млн. лв.”, смята той. Според него е възможно прилагането на екшън план за оптимизиране и ускоряване на изплащанията до края на годината, който лично предложил на служебния земеделски министър Явор Гечев.

„Едната мярка в този план е схемата за поддържане на площи в екологичната мрежа НАТУРА 2000 да стартира тази година, тъй като там се плаща на площ и субсидиите могат да се изплатят още тази година. По принцип тя е предвидена да стартира през 2023 г. Ако стартира до края на годината, плащанията могат да бъдат направени преди Нова година и да се спестят пари”, убеден е Каварджиклиев.

По думите му другата такава възможна мярка е тази за напояване, където е имало шанс да се случат нещата, ако не е имало смяна на правителството. „Третото е да се изтеглят проекти, за които самите предприемачи казват, че ще ги реализират по-рано и те да им се изплатят до Нова година, а не през 2023 г. Това са мерките, които са съобразени с капацитета на Фонда и възможностите да ги изплати”, посочи бившият шеф на ДФЗ.

Николай Каварджиклиев вече обяви, че в следващия един месец е възможно да има забавяне на плащанията най-малко заради бюрокрацията. По думите му всички анекси трябва да се пренапишат наново, както и да се издадат нови акредитации. От Земеделското министерство пък увериха, че промяната в ръководството на Фонда няма да доведе до промени от планираните приеми по схемите и мерките на ПРСР и от планираните плащания към земеделските производители.

Твърденията на Каварджиклиев са, че едва 58% са усвоените евросредства от действащия програмен период на програмата. Той наблегна и върху нуждата от разширяване на екипа на ДФЗ, като припомни, че има заложени отпреди 160 броя нови служители. „От януари контролът на площите ще се прави чрез сателитно наблюдение и затова наистина ще са необходими допълнителни хода, които да се заемат с тази задача”, смята бившият изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”.