Изтощителна, адска и нестихваща горещина. От нея страдат в различни точки на света това лято. Лондон, Токио, Москва, Средиземноморие. Заради рекордно високите температури милиони хора са принудени да се борят за живота, здравето и парите си. Искате да знаете какво ще бъде бъдещето? То не е утешително, пише вестник Комерсант.

Високи очаквания за реколтата от царевица

Четвърта година поред

Небивала жега. Тези думи звучат често в последно време. Само миналия юли, по данни на Националното управление по океански и атмосферни изследвания (NOAA), на планетата са били регистрирани 118 исторически температурни рекорда.

Според ситуацията в края на юли 2018 година заема четвърто място в класацията на най-горещите години в цялата история на метеорологичните наблюдения на Земята. По-горещо е било само през 2015, 2016 и 2017 г. Всъщност 2018-а още не е приключила.

В Русия най-високата температура в цялата история на наблюденията на климата е регистрирана през юли тази година в Астрахани - +40,6 градуса по Целзий.

В Армения е регистриран абсолютен рекорд в град Ереван – +43 градуса по Целзий.

През юли бяха оповестени и други температурни рекорди – в Южна Корея, Тайван, ОАЕ.

В същото време в град Соданкюля, в сърцето на Лапландия, на 120 км от полярния кръг, местните жители на 17 юли тази година станаха свидетели на +32 градуса по Целзий. Над 30 градуса бяха измерени още във Норвегия, Швеция и Естония.

В Япония невероятно горещо бе през по-голямата част от юли. На 23 юли в град Кумагая бе регистрирана най-високата температура в историята на страната - +41,1 градуса по Целзий. Заради горещините загинаха не по-малко от 80 души. Отделно в страната на изгряващото слънце паднаха четири пъти повече валежи от нормата.

Великобритания също преживя няколко вълни горещина.

В метеостанцията в Алжир, разположена в пустинята Сахара, на 5 юли тази година бе регистрирана най-високата достоверно
потвърдена температура в историята на Африка – 51,3 градуса по Целзий.

Жегата излиза скъпо

Сухото и горещо време и силните ветрове, заради скоковете в атмосферното налягане, водят до горски пожари. В Гърция последните доведоха но 91 жертви само до миналия месец.

Много горски пожари са регистрирани още в Русия, САЩ и Канада. В щата Калифорния щетите се оценяват на 100 млн. долара.

И сушата, и проливните дъждове са заклети врагове на фермера. През това лято и двата врага бяха много активни.

В Германия фермерите, които се занимават с отглеждането на зърнени култури, очакват 20% по-слаба реколта спрямо миналогодишната. Производителите на картофи – понижение от 25%, на рапично масло – 30%.

Западните производители са убедени, че реколтите ще бъдат по-ниски от обичайното ниво практически при всички плодове и зеленчуци. Млечният сектор ще бъде ударен от дефицита на свежа трева. Водата в реките и другите водоеми на Европа се нагрява до степен, че започва да се задъхва плуващата в тях риба.

В Германия, Финландия, Швейцария и Швеция атомните елетрически централи понижават производството на електроенергия, тъй като водата е твърде топла за охлаждане на реакторите.

В САЩ е под заплаха реколтата от памук в Тексас, а щатът Калифорния нееднократно през юли оставаше без електричество – мрежата е претоварена заради климатици.

По-често, по-продължително и по-силно

През август 2004 г. в списанието Science бе публикувано научно иследване, озаглавено „Периодите на горещо време през 21 в. ще бъдат по-интензивни, по-чести и по-продължителни". Авторите, Джералд Мил и Клаудия Тибалди, отбелязват връзката между парниковите газове и горещината. Прогнозата на учените се потвърди – горещите вълни в последните години са все по-чести, по-продължителни, а температурите се покачват



Развълнувани какво ще бъде времето през следващите години, журналистите от Комерсант се обърнаха за експертно мнение към двама специалисти по промените на климата – Рокси Матю Кол от Центъра за изследвания на промяната на климата от Индийския институт по тропическа метеорология и Томас Фрелихер от Центъра, изучаващ проблемите, свързани с промяната на климата, „Ханс Ешгер“ от университета н Берн.

Според Рокси Матю Кол през следващите години се очакват продължителни периоди на горещо време и те ще бъдат по-интензивни. Това е следствие от увеличаването на парниковите газове в резултат на човешката дейност. Ще се увеличат не само случаите на продължителни периоди на горещина, но и тяхната интензивност и продължителност.

Това не означава обаче, че всяко лято ще е като настоящото, категорична е Кол.

Томас Фрелихер на свой ред казва, че глобалното затопляне е довело до увеличаване на риска от възникване на подобни продължителни горещи периоди. Те се характеризират с екстремно висока температура и ще се превърнат в норма, ако се запазят сегашните темпове на глобално затопляне.



Може ли да се повлияе на ситуацията?   

Според Кол прости репецти няма.

Може само да се намали изхвърлянето на газове в резултат на изгарянето на изкопаеми горива. Временно облекчение може да се постигне чрез засаждане на гори между огромните бетонни блокове. По този начин ще се държи хлад в градска среда.

На свой ред Фрелихер е на мнение, че единственият ефективен начин е съществено да се намалят обемите на изхвърляния в атмосферата въглероден диоксид.