Не отиваме в Брюксел по ничия покана. Ние се молихме и търсихме контакти в продължение на една седмица, за да ни приеме някой. Там ще бъдем представители от целия сектор „Животновъдство“, както и на сектор „Плодове и зеленчуци“, заяви Пенка Христова, почетен председател на Съюза на животновъдите в България, за Агри.БГ.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Тя напълно опроверга твърдението на земеделския министър Иван Иванов в интервю за национална телевизия, че върху него се оказва политически натиск. 

„Не е вярно, че играем политически и че сме зле настроени срещу него. Заради драстично високите разходи ние сме стигнали дъното. Вчера са заклани 20 биволици с първа бременност. Спасяваме животни от колегите и ги прибираме в по-големи ферми, за да им помогнем и да не отиват на кланицата“, обясни Христова. 

Относно изказването на ресорния министър, че някои браншови представители са бивши съветници на ГЕРБ, Пенка Христова уточни, че лично тя е била съветник на министър от три партии – ГЕРБ, БСП и ДПС. Не членува в партия и не е политически обвързана.

Тя определи обявлението на министър Иванов, че по негови данни нито една ферма не е обявила фалит, като некомпетентно. 

„Когато една фирма обявява фалит, тя не го прави в Министерството на земеделието, а пред данъчните служби. Освен това няма защо да обявяваме официално фалит – ние просто продаваме животните и спираме дейност. Все още чакаме Закон за обявяване на фалит от земеделски производители физически лица, които отговарят с цялото си имущество“, допълни Христова.

Сравнението, което земеделският министър прави между заявените досега животни за подпомагане за Кампания 2022 спрямо година по-рано, също не дава реална представа за моментното състояние на сектора. 

„Тогава ние бяхме в растеж, тъй като нямаше военни действия и инфлация. Към момента може би под 50% от животновъдите са подали заявление за подпомагане, а срокът е до края на месец май. Хората не бързат и не може технически да се види колко са бройките. Освен това беше обявено, че ще ни правят и физическа проверка, та чак в началото на 2023 г. ще се види колко животни са останали де факто“, смята браншовият представител.

Относно срещата в Министерството на земеделието с животновъди, тя уточни, че става дума за среща с много дребни стопани.

„Това можеше да го организираме и ние като Съюз по региони – министърът да пътува и да слуша мнения. Това е много по-просто да се направи, защото пътуването на фермерите е трудно. Но те ще са там, защото трябва да бъдат чути“, категорична е Христова.