"Аз познавам г-жа Ставрева, и много я уважавам като човек и професионалист, но вслучая по отношение на фермерите в град Кресна, малко са неподготвени. " Това заяви пред Фермер.БГ Председателя на Съюза на животновъдите в България ( СЖБ  ), Пенка Христова по повод проведена среща преди дни на животновъди от Кресна и региона с Председателя на ПП Обединени земеделци - Петя Ставрева.

 

"Аз познавам животновъдите от Кресна, които бяха при мен на среща на следващия ден. С техните проблемисе запознах още през декември по време на изложение за местни породи, организирано от развъдната асоциация „Пирин“. Още тогава сме обсъдили тези проблеми, включително за слоя и сме насрочили сега за този месец среща в консултативния съвет и проблемът ще бъде обсъден още на първо място.", заяви Христова.

 

В този район 90 % от фермите са овцевъдни и такива за месодайно животновъдство и относно проблемът, който г-жа Ставрева изтъква с категоризацията на фермите, тя е е добре да знае, че при овцевъдното и месодайно животновъдство няма категоризация на стопанствата. Категоризация на фермите има единствено по наредба 4 от 2008 г., при която се определят специфичните изисквания за производство, съхранение и транспортиране на краве мляко и изискванията на търговия и пускането на пазара на краве мляко и млечни продукти, заяви още Пенка Христова.

 

При категоризиране на фермите, животновъдите се свързат с мен, като има проблем се обръщаме и към директора на дирекция „Животновъдство“ в МЗХ Кирил Кирков, който реагира много бързо на поставените проблеми и животновъдите трябва да са сигурни, че се опитваме по-много бърз начин да предвижим категоризация на дадена ферма.

 

В понеделник следващата седмица сме планирали среща с шефа на поземлената комисия в град Кресна, допълни Пенка Христова. Предвижда се в райони на Кресна да бъдат раздадени брошури даваща информация относно категоризацията на земеделските стопанства.

 

Аз апелирам всички общински кметове да отделят внимание на животновъдите по отношение на пасищата и мерите, да могат да бъдат предоставяни първо на животновъдите, а в последствие те да бъдат предоставяни за обработване на други земеделски производители.