Производство на пелети био тор – идеята е на младия агропредприемач от Казанлък Димо Стефанов, който спечели националния етап на състезанието Future Agro Challenge. 
 
Над идеята си за био тор победителят Димо Стефанов работи от няколко години, а в последните 4-5 месеца усилено развива и иновацията – био тор под формата на малки пелети с дължина около 1 см и дебелина 6х6 мм, които се поставят до корена на растението и по естествен начин стимулират растежа.  
[news]
„Моята цел е да произвеждам био тор на пелети, които могат да бъдат поставени чрез стандартно машинно разпръскване на торове, каквито машини се използват в големите ферми с масивна продукция. Този метод може да замени напълно общото използване на химически торове. Предложениеот ми е за устойчив модел на био торене, който ще осигури не само еко-тор, но като добавена стойност и образование, рециклиране на излишна биомаса и в крайна сметка – бизнес модел, който може да бъде повторен навсякъде“- споделя Димо Стефанов.
 
За първа година българските агро предприемачи със стартиращ бизнес или идея за такъв, имаха възможност да се включат в световния шампионат за иноватори, мечтатели и лидери, които желаят да променят ежедневния ни живот чрез земеделието и храната. Инициативата, организирана от Джуниър Ачийвмънт България, цели да намери и подпомогне творчески, практически приложими и екологично съобразени идеи, които дават иновативни решения на належащите икономически и екологични проблеми, свързани със селскостопанския сектор.
 
В състезанието Future Agro Challenge участваха осем кандидати от България, като иновативните им и креативни идеи включваха предложения за възраждане производството на коприна у нас, участие на туристи в работата на пчелна ферма, уебсайт за създаване на хранителни кооперативи, ресторант, който зарежда кухнята си от местни фермери и др.
 
Националният победител във Future Agro Challenge беше определен от тричленно жури в състав:   Любомир Василев – председател на УС и изпълнителен директор на Фондация „Капитал“, дългогодишен журналист и главен редактор на в. „Капитал“; Драгомир Константинов – председател на фондация „Зеленика“, експерт по европейски проекти за градско и регионално развитие;  Тодор Саракчиев – магистър по технологично предприемачество, участник в програмата „Учебна компания за студенти“ на Джуниър Ачийвмънт, консултант и ментор по програмата впоследствие. 
 
Победителят ще представи страната ни от 14 до 16 ноември 2014 г. на финалите на надпреварата в гръцката столица Атина. 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!