В румънския окръг Яш отглеждането на диви свине се е превърнало в истински бизнес. Там се намира специализираният комплекс „Георгижоая“, който се разпростира върху площ от 460 ха, информира Agrointel.ro.

От страх фермери заклаха прасетата за Коледа

Фермата е създадена през 2003 г. по молба на ловци любители. Поради случаите на Африканска чума по свинете през последните няколко години, стадото в нея значително е намаляло. В момента се отглеждат около 100 екземпляра.

Ключова инвестиция във фермата е осигуряването на добра защита. Комплексът има 13-километрова ограда, изработена от телена мрежа. Тя е заровена в основата на земята и е закрепена за дъбови и акациеви стълбове. Оградата е висока 1,5-1,7 метра, а на височина 30 см от земята е опънат проводник, по който тече ток с напрежение 18 волта.

Най-голямата опасност – Африканската чума по свинете

За да се осигури безопасност на дивите свине, във фермата има специален режим за достъп. Само един случай на болестта е достатъчен, за да затвори стопанството. На входа му колите и краката на влизащите се дезинфекцират.

Хранене

Дивите прасета често ядат царевични зърна вечерно време, тъй като тогава са по-активни. През есенните месеци намират сами храна в гората. Тогава може въобще да не бъдат видени от служителите във фермата.

За животните нон стоп се грижат и служителите на местното горско стопанство. В кошара за тях са изградени 6 хранилки, където храната се дава на малките прасенца и на дивите свине, има беседки и колиби. Дневната дажба на животно е от 300 грама царевица.  

Дивите свине се търсят много от ловните фондове в Румъния. Има и търсене на месо, но засега то не може да бъде удовлетворено поради малкия брой на животните. Това прави бизнеса с диви свине с висок потенциал за печалба.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Представиха европейската кампания за изкореняване на АЧС

Ще има ли спешни мерки за спасяване на свиневъдството?

Огнище от АЧС пламна в Пловдивско