Българският мед е с най-високо качество и се търси на най-претенциозните пазари в Европа. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на 14-тото Международно изложение - договаряне „Пчеларство - Плевен 2016“. По думите й, отрасълът е експортно ориентиран , тъй като в огромната си част продукцията отива на външни пазари. Тя посочи като пример Германия, където изискванията към качеството на продуктите са много високи.

 

Министър Танева обяви, че сектор „Пчеларство“ отчита по-добри резултати спрямо предходната 2014 година. „За изминалата 2015 година пчелните стопанства в България бележат ръст с над 11 %. Имаме окрупняване на пчелните стопанства и с около 27 % увеличение в броя на пчелните семейства. През 2015 г. производството на пчелен мед достига близо 11 400 тона“ , отбеляза още министърът на земеделието.

 

Десислава Танева припомни, че е направена нотификация за изменение на Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020 г., което цели да подкрепи индиректно пчелните семейства. Тя поясни, че от тази година в обхвата на сегашната кампания по директни плащания ще бъде включено направлението „Подсигуряване разнообразна паша на пчелите и осигуряване на естествено опрашване“.

 

Министърът на земеделието и храните подчерта, че през изминалата година малко над 350 пчелни стопанства са кандидатствали по различните мерки на ПРСР и в по-голямата си част те ще бъдат подкрепени. „Над 7 млн. лв. беше общата подкрепа за сектора през изминалата година. Надявам се, че пчеларите ще проявят интерес към мярката за малките стопанства от програмата, по която тази година ще има прием. Това, което поехме като ангажимент преди една година, сега можем да отчетем, че е в ход и се финализира“, добави Танева.

 

Тя поздрави участниците в 14-тото изложение и им пожела по-добри цени и пазари, както и откриване на нови пътища, по които да се развива секторът. „Нека да познаваме рамката на пазара, в който работим , защото това ще ни даде възможност да се развиваме в посока, която ни прави по-конкурентноспособни и генерираме по-високи доходи“, призова Десислава Танева.