На фона на тревожните сигнали от различни части на планетата за изчезването на пчелите, в Бургаско се наблюдава положителна тенденция на увеличаване на пчелните семейства. За последните 10 години пчелните семейства в обласста достигат 69 111, което е ръст с почти 31% в сравнение с пчелните семейства през 2009г. – 47 694 броя, съобщиха от Областната дирекция „Земеделие“ в Бургас.
 
 
За целта областната дирекция организира редица инициативи. Така през пролетта на 2019г., ще се проведат срещи между зърнопроизводителите и пчелари, които имат ситуирани пчелини на територията на областта.
 
Целта е да се синхронизират действията по провеждане на растителнозащитните мероприятия, опазвайки пчелите и пчелните семейства от отравяне. Подобни срещи се правят вече 5 години.
 
Освен работни групи и информационни срещи с пчелари, пчеларски организации и компании, на територията на областта се провеждат и практически демонстрации. На 3 август в село Индже Воевода се състоя поредният за животновъдите и първият за пчеларите демонстрационен ден от програмата на ОЕКЖ Бургас на тема „Подвижно Пчеларство“. Събитието се проведе в пчелина на Димитър Станчев, пчелар с 2 200 кошера, разположени в 30 пчелина, на територията на 3 общини.