Късните летни грижи за пчелните семейства и всичко, което е нужно да направят стопаните за успешно зазимяване на пчелите, ще бъдат представени на семинар във Варна, организиран от Национална служба за съвети в земеделието (Териториален областен офис - Варна ) и Институт по животновъдни науки – Костинброд.

Важното - слушайте в AgriПодкаст

На 21 юли (сряда) всички желаещи да се включат в информационното събитие могат да го направят безплатно и без предварителна регистрация. То ще се състои в зала "Одесос" на хотел "Черно море" от 10:00 часа.

Участниците ще се запознаят с поредицата от късни летни грижи за пчелните семейства, подпомагане на нарастването им, особеностите на храненето и запасяването им с мед, както и на късното производство на майки и борбата със значимите болести по пчелите. Втората част на семинара ще обхване същинското зазимяване на нормални по сила и слаби пчелни семейства. Също така ще бъде обърнато внимание на възможностите за подпомагане на младите фермери и малките стопанства през 2021 г. по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

Основните теми на информационния семинар са:
  • Съвременни възможности за късно лятно третиране срещу вароатоза. Особености на късно лятно производство на пчeлни майки и подмяната им. Правила за пълноценно подхранване, дохранване с протеинови храни и запасяване през август;
  •  Възможности и правила за късно подхранване, концентриране на медовите запаси, засилване защитните сили на пчелния организъм. Зазимяване на нормални, слаби и свръх слаби семейства;
  • Подпомагане на младите фермери и малките стопанства през 2021 г. по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 - 2020 г.

Програма и покана за семинара на тема „Подходящи техники за зазимяване на пчелните семейства при различните системи кошери и късно лятно развитие на пчелните семейства“ може да видите тук.