Предложените промени в Закона за пчеларството за изнасяне на пчелните кошери извън населените места бяха оттеглени от вносителите им на редовното заседание на Парламентарната комисия по земеделие. Това съобщи за Фермер.БГ проф. Иван Станков, заместник- председател на комисията.
[news]
Предложението за изнасяне на пчелните кошери извън населените места е оттеглено от 10- те народни представители, които го предложиха, заради напрежението създадено сред пчеларския бранш. 
 
„Силно разкритикувах предложението на колегите. Предложих им да си съгласуват нещата с експери от научните среди и с представителите на браншовите организации на пчеларите, които са пряко засегнати, за да постигнем нещо работещо“, посочи проф. Станков. 
 
Фермер.БГ припомня, че преди седмица депутати от няколко парламентарно представени партии внесоха предложение за промяна в Закона за пчеларството, според което пчелари, които имат над 10 пчелни кошера да ги изнесат извън урегулираните поземлени имоти или настаняването на повече от 10 пчелни семейства в населени места да се допуска само след писменото съгласие на всички собственици на съседни имоти. Предложението предизвика широка вълна от недоволство сред пчеларския бранш, откъдето реагираха с протестни писма до председателя на НС Цецка Цачева, замеделския министър Десислава Танева и омбудсмана Константин Пенчев. От Съюза на българските пчелари обявиха и Национален протест срещу промените в Закона. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!