Важно е в едно семейство да цари разбирателство и ролите да са правилно разпределени. Това е формулата на успеха и на всяко семейно стопанство, а историята на Кристина и Веселин Тодорови го потвърждава.

Готови ли сте? Стартират теренните проверки

Всичко започва от страстта на Веселин към пчелите. Навремето прадядо му е отглеждал пчели, баща му също се е грижил за няколко кошера. Веселин обаче е този, който вижда в пчеларството нещо повече от хоби. След години на гурбет в Америка той се завръща и търси спасение от напрежението и шума в мегаполиса в селата край Димитровград.

Съпругата му Кристина е регистрираният земеделски производител, която вече шест години отговаря за документацията и връзката с клиентите. Грижата за 500-те кошера е поверена в ръцете на Веселин. Спомняйки си наученото като дете и надграждайки със специализирана литература и образователни клипчета в интернет, той следи дали всичко е наред в пчелините на стопанството.

Медът, който добиват, е полифлорен. Основната паша сега е от слънчоглед. Ваденето започва около 20 юли и продължава към две седмици. Тогава ще помагат роднини и още двама-трима работници, но през останалото време Веселин и Кристина се справят сами. Още не са сигурни кога ще успеят да си „откраднат“ седмица за почивка, защото веднага след ваденето на меда ще дойде и есенното подхранване и грижа за пчелите.

За тези 6 години семейството е успяло да изпълнили първоначалния си план. Механизирали са работата си с електрически центрофуги и разпечатваща машина, като част от тях са закупени с 50% подпомагане по Националната пчеларска програма. В село Брод, където е основната им база, освен цеха за добиване на пчелния мед сега изграждат и такъв за производство на тахани и масла от ядки.

„Имаме приятели, които отглеждат биолешник и орех на територията на община Димитровград. Ядките ги купуваме от тях. Работим с български производители, защото е важно малките стопанства да се подкрепяме“, убедена е Кристина. 

В стопанството си имат и машина, с която захаросаният мед се разбива до фини кристалчета. Текстурата му става кремообразна и затова се нарича крем-мед, няма друга съставка освен 100% пчелен мед. Вече към готовия продукт могат да се добавят различни натурални съставки – джинджифил, канела, какао, куркума. Крем-медът е доста непопулярен в България и по думите на Кристина тепърва започва да се налага на пазара у нас.

Семейство Тодорови: Направете хобито си бизнес и няма да имате един работен ден!

Затварянето на цикъла и производството на такъв крем-мед са включени в краткосрочните планове на младото семейство. В момента голяма част от продукцията си продават на едро, но няма как цена от 5 лв./кг да ги устройва. Имат редовни клиенти от място, през сайта и в малки магазинчета из страната.

Трудностите в пчеларството не подминават и тях. Имали са доста зимна смъртност на пчели, но са успели да ги възстановят. Засега времето дава ръка и от пчелна ферма „Валера“ се надяват на добра реколта.