Британски специалисти са успели да обучат пчели да дърпат връвчици, за да получат храна. Те са установили, че впоследствие насекомите разпространяват наученото в колонията. Според учените това е свидетелство за висок интелект, въпреки миниатюрния мозък, съобщи Ройтерс.
 
 
Изследователите от университета „Куин Мери“ в Лондон отбелязват, че експериментите, използвани често за тестване на интелекта на примати и птици, показват за първи път, че и насекоми са способни да се справят със задачата и да предадат умението на следващи поколения.
 
 
Настоящото проучване е поредното в подкрепа на твърдението, че способността за учене и предаване на знания и умения не е резервирана само за човека, но е присъща и за много животни, в това число и насекоми.
 
"Т.нар. културно разпространение не изисква високата познавателна способност на човека, нито е характеристика, присъща единствено на хората", казва съавторът на изследването Клинт Пери.
 
Специалистите са успели да обучат 23 екземпляра от група от 40 пчели да дърпат с крачка връвчици, прикрепени към дискове, които изпълняват функцията на изкуствени цветя, но са закрити от прозрачен капак. 
 
В центъра на дисковете е поставена храна и единственият начин пчелите да се доберат до нея е да се научат да издърпват изкуствените цветя изпод капак с помощта на прикрепените към тях връвчици.
 
В друга група от необучени пчели само две от 110 насекоми са се справили със задачата. В група от пчели, на която била предоставена възможност да наблюдава обучени насекоми, 60% от екземплярите успешно са овладели умението.
 
Експериментът е завършил с поставянето на обучени пчели в колонии. Изследователите са установили, че техниката се разпространява успешно сред по-голямата част от пчелите работнички.
 
Крайната цел на британските специалисти е да проучат мозъчните механизми, благодарение на които тези насекоми с миниатюрни мозъци овладяват сложни задачи и разпространяват наученото.