Още в средата на месец април стана ясно, че работна група, сформирана по заповед на земеделския министър, има за задача да анализира причините за повишената смъртност на пчелни семейства. Оказа се, че този доклад вече е предаден на бюрото на служебния ресорен министър проф. Бозуков.

Малките пчелари се отказват най-често

„Този доклад го получих от директора на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). В него според мен обективно е оценено, че проблемите не са само в земеделските производители, които извършват третирания. Проблемите се заключават в някои случаи в самите пчелари“, коментира пред журналисти проф. Бозуков. 

Той цитира данни, според които пчеларите в България са около 12 хиляди. Само 5 хиляди от тях обаче са регистрирани, а оповестяването в момента за третирания става само по електронен път. Така около 7 хиляди нерегистрирани пчелари остават неинформирани. 

„Получава се парадоксът, че неинформираните и нерегистрирани пчелари заявяват в БАБХ, че имат поражения на пчелините. БАБХ отива, прави проверка и ги санкционира, защото те са нерегистрирани“, обяснява министърът.

Разбира се, проф. Бозуков не отрича факта, че на много места има и недобросъвестни земеделски производители, които пръскат нерегламентирано. 

„Но в много случаи е необходимо третиранията да се извършат своевременно, иначе реколтата ще бъде изгубена. Затова апелирам към пчеларите да се регистрират, за да получават своевременно информация за пръсканията“, каза ресорният министър.

Действително проблемът с броя на пчелите е тревожен. Черешопроизводители например се оплакват, че реколтата ще бъде по-слаба не само заради лоши климатични условия, но и заради малкия брой пчели, които опрашват цветовете. 

В доклада на ЦОРХВ не е подминат и Синдромът на празния кошер, за който потвърждават и извънредните проверки на БАБХ през месец март. Те обхванаха 26,5% от регистрираните пчелни семейства в страната и показаха, че малко повече от половината са загинали заради липса на достатъчни хранителни запаси или лошо зазимяване от стопаните.

Заради високия процент зимна смъртност при пчелите браншови организации в пчеларството повдигнаха въпроса за държавно подпомагане по de minimis още в началото на февруари. Докладната записка е изпратена в Министерството на земеделието още тогава, но засега има отказ.

За сравнение през миналата година ДФЗ утвърди бюджет по схемата от 5 млн. лв., като ставката за подпомагане на едно пчелно семейство беше 7 лв. Според председателя на Федерацията на българските пчелари Николай Куманов обаче това е крайно недостатъчно. Затова исканията на бранша са тя да бъде увеличена до 40-60 лв. на кошер, пише Монитор.