Днес в Плевен ще се проведе национална среща на представители на браншови пчеларски организации, на която ще се дискутира обединението на пчеларския бранш, съобщи специално за Фермер.БГ инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари (СБП). Срещата започва в 13 ч. в зала „Плевен” на Областната администрация в града. Модератор на форума ще е инж. Михайлов, който ще запознае участниците с концепцията за обединение и създаване на национална пчеларска браншова организация.
 

[news]

По думите на Михайлов срещата в Плевен е поредната крачка към обединението на пчеларите в България, а крайната цел е създаването на представителна и обединителна браншова пчеларска организация. Фермер.БГ припомня, че през декември 7 пчеларски организации подписаха споразумителен протокол за обединение и създаване на представителна браншова пчеларска организация. Споразумителният протокол беше внесен и в МЗХ.

 

Към момента обединението е с работно име Национална представителна пчеларска организация. Михайлов съобщи, че пчеларите сами ще изберат наименованието на новата национална организация в хода на дискусиите. Една от задачите на днешния форум е да бъде избрана работна група, която да изработи устава и да подготви учредяването на новата организация. Предвижда се в работната група да влязат до 10 пчелари, като идеята е сред тях да има млади пчелари.

 

Очакванията са най-разгорещените дебати днес да са свързани с избора на ръководство на новата организация. Михайлов допълни, че ако има консенсус, още днес може да бъде определено място, дата и час за провеждане на учредителното събрание на новата национална браншова пчеларска организация. Новата пчеларска организация ще бъде регламентирана в промените в Закона за пчеларството и трябва да бъде структурирана и да започне работа до средата на 2014 г.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!