Сдружение ”Съюз на българските пчелари” - Шумен (ССБП), член на Обединен български пчеларски съюз (ОБПС), организира множество събития през следващата седмица, когато отбелязваме празника на пчеларите – Св. Харалампий на 10 февруари. Това съобщи за Фермер.БГ Даниела Челебиева, регионален координатор на Съюза на българските пчелари.
 
Във връзка с празника Обединено детско заведение ”Пчелица” –Шумен организира конкурс за детско творчество „Галерия Пчелица” на тема „Животът на пчелите по света“ в два раздела: рисуване и пластики от еко материали. Областният председател на СБП-Шумен Даниела Челебиева ще бъде член на журито в състав Красимир Арсов – художник и Деница Спасова – педагог, учител по рисуване в СОУ „С.Доброплодни“. Награждаването ще се състои на 10 февруари от 10:00 ч. в музикалния салон на ОДЗ“Пчелица“, след което следва  премиера на третата приказка от кошера „Как пчеличката Рой стана герой“. 
 
На 8 февруари пък от 14 до 18 ч. Съюз на българските пчелари - Шумен, Народно читалище „напредък-1869” и  ОДЗ”Пчелица”-Шумен организират за единадесети път в залата на читалището Пчеларски празник в чест на св. Харалампий. На събитието ще бъде открита изложбата от детски рисунки и пластики: „Животът на пчелите по света”. По време на изложбата ще бъдат разкрити и резултатите от конкурса по рисуване. Следва слова на Розалина Стефанова на тема: „Св. Харалампий - Покровител на пчеларите” и лекция на Даниела Челебиева. По време на събитието ще се проведе и изложба-базар на пчелен мед и пчелни продукти с дегустация на пчелен мед.
 
На 9 февруари от 10 ч.Ръководството на ССБП-Шумен организира посещение на кмета на Община Шумен, а след това последователно на Областна дирекция”Земеделие”, Областна дирекция по безопасност на храните, Държавен фонд”Земеделие” и Областна служба „Съвети в земеделието” за раздаване на питки с мед за здраве и благополучие.
 
На 10 февруари от 9 ч. ще се извърши посещение на Храм „Св.Три светители” за освещаване на пчелен мед  и от 10 ч. посещение на областния управител за поднасяне на питка с мед за здраве и благополучие. От 15 ч. областният председател на ССБП-Шумен Даниела Челебиева ще гостува за отбелязване на празника Св.Харалампий в Начално училище ”Княз Борис I” по покана  на учениците от клуб „Приятели на здравето”  с ръководител  Снежана Николова. От 18 ч. в  ресторанта ”Червеният рак” в квартал Тракия шуменските пчелари колективно ще отбележат своя пчеларски празник.
 
На 12 февруари от 10:30 до 12 ч. Съюз на българските пчелари – Шумен, НЧ”Боян Пенев 1949” и Пенсионерски клуб №5 в кв. Тракия организират в залата на клуба  за втора поредна година отбелязване на трите празника- св.Харалампий, св.Трифон и св.Валентин.  По време на събитието ще се проведе литературно четене на стихове за меда, виното и любовта „Животът е цвят, любовта е мед от него”, както и ще бъдат изпълнени „Песни за меда, виното и любовта“.