Изкупната цена на меда падна и това принуждава много от пчеларите да спрат да продават своята продукция на едро. Повечето от тях са намерили решение, като сами са започнали да предлагат стоката си директно на клиентите, пише marica.bg. 
 
От 2018-а насам изкупната цена на едро е паднала до 3,80- 4 лв. Това са твърде ниски за големите усилия, които пчеларството изисква, коментира Петър Ванчев. До по-миналата година цените на едро бяха 5 лв., което устройвало повечето фермери. След спада голяма част от тях са сменили тактиката и предлагат стоката си на собствени сергии или се опитват да намерят връзка с чуждестранни клиенти. Като цяло процедурата с износа в чужбина е много тромава, изискват се много документи и е трудно да се намерят фирми, коментират от бранша. Цената на едро при евентуална сделка е 3 евро. 
 
3 тона мед е извадил миналата година Ванчев. Реализацията на продукцията обаче е основен проблем в бранша. В национален мащаб продукцията е варирала през години от 10 000 -11 000, а миналата година тя е била 12 000 тона. 
 
Фермерът има 100 кошера в хасковското село Елена и от две години не е продавал на едро. Когато преди 27 години превръща хобито си в професия, те били 180. 
 
С годините поддръжката на толкова много кошери обаче става все по-трудоемка задача. 
 
От няколко дни пчеларите имат ново сдружение в Хасково. Целта му е да се защитават интересите на бранша пред изкупвачите и институциите. 
Според пчеларите от този край миналата година се е оказала добра. Очаква се и тази да е такава.
Миналогодишната първа реколта на мед била основно от рапица. Другият добив основно бил от ливадната паша. Миналата година имало доста дъждове, което се отразило на реколтата.
Производителите от района извадили и манов мед, който е много богат на микроелементи, както и слънчогледов.
Големият проблем пред пчелините обаче е пръскането с препарати. Миналата година пчеларите в Елена се разбрали с кметството и третирането на земеделските площи било извършено през нощта.