Интегрирана система, която ще заработи от началото на 2015 г., ще известява пчеларите за предстоящи пръскания на посевите с SMS. Това е заявил в Добрич зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев. За пчеларите неизпълнението на Наредба 15 за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности е един от най-сериозните проблеми.

 

[news]

 

Преди малко повече от месец от Съюза на българските пчелари поискаха промени в нормативната база именно в защита на живота и здравето на пчелните семейства. Пчеларите настояват виновните за отравянето на пчели земеделски производители, освен да плащат обезщетения, да бъдат лишени от субсидии.

 

От МЗХ очакват след старта на интегрираната система проблемите да отпаднат. Зам.-министър Гечев е съобщил още, че е български учени са разработили билкова отвара от 10 вида билки, която е имуностимулатор за пчелите. Ако резултатите при изследванията й се потвърдят и продуктът бъде регистриран, от МЗХ ще настояват използването му да бъде стимулирано по Националната програма за развитие на пчеларството.

 

По думите на Гечев, в новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. е включена и интегрирана система за управление на риска, включително и поемане от специализиран фонд на по-висок процент от застрахователните премии, което ще реши въпроса със застрахователен риск при пчелните семейства.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!