Въпреки недоволството на пчеларите от Гоце Делчев, които всеки ден, от началото на седмицата, излизаха на протест. Вчера започна новото пръскане срещу векторите на нодуларния дерматит в района. Стопаните са категорични, че заради препаратът, който се използва за третиране на тревните площи, пчелите масово измират. От днес стопаните прекратяват протестите си, защото според тях институциите не искат да чуят за проблемите им, съобщи БНТ.
 
Пчеларите твърдят, че след първото пръскане с препарата, което бе преди месец, вече са измрели около 50% от пчелите в района на Гоце Делчев. Голяма част от стопаните усвояват субсидии по европейските проекти и се притесняват, че след загубата им, ще бъдат санкционирани или ще трябва да връщат пари. 
 
Муса Али, местен пчелар, обясни, че според него няма да се признаят загубите на пчелните семейства. 
 
Пчелните стопани са изгубили надежда, че проблемът им ще бъде разрешен, въпреки това, те са изпратили жалби до Прокуратурата, Държавен фонд Земеделие, като смятат да пишат и до Европейската комисия. 
 
От БАБХ уточниха, че стопаните са предупредени за пръскането, то се извършва по стандарт и ще продължи до края на седмицата.