Пчеларите остават без de minimis тази година. Това съобщи за Фермер.БГ Николай Куменов, председател на Федерация на българските пчелари. 
 
 
“Всяка година искаме de minimis, защото това е единствената държавна помощ, която получаваме. Тази година пролетта беше с продължителни валежи. От това продукцията спадна на около 60%. Заедно с това имаше и нерегламентирани третирания, които  допринесоха за измирането на пчелите. Годината беше много тежка за нас. Затова поискахме и de minimis”, обясни Куменов.
 
Преди дни в Търговище министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов обаче обясни, че минималната помощ няма да бъде отпусната за пчеларите тази година.
 
“Подпомагането миналата година беше свързано с това, че сезонът имаше малко над 8 хил. тона продукция, като предходни години тя е около 10 хил тона. Винаги може да се направи анализ и да се подпомогне сектора. Но трябва да се види какво точно подпомагаме. Субсидии се дават когато има нужда от тях. Пчеларите имат Пчеларска програма”, коментира Порожанов.
 
Макар и не за de minimis, пчеларите имат възможност да кандидатстват по мерките от Пчеларската програма. Приемът за финансовата 2019 година стартира днес и ще продължи до 23 ноември. 
 
По думите на Куменов повечето пчелари не регистрират смъртност в Агенцията по храните. Това е и една от причните стопаните да не получат минималната помощ тази година.
 
“Повече пчелари не са регистрирани като земеделски производители, защото няма смисък. А другата част не регистрират смъртността на пчелните си семейства в БАБХ. Всяка година това трябва да се прави, дори смъртността да е настъпила при едно пчелно семейство, но те не го правят”.