Първите договори по Националната програма по пчеларство (НПП) за 2021 г вече са готови. Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) започна с тяхното подписване.

Зооинженер Софрониев: Как да преборим акарите в пчелините?

1952 кандидата са одобрени за подпомагане с общ размер на заявената финансова помощ от 8 052 644 лв. С увеличението на бюджета по програмата за тази година всички допустими кандидати ще получат финансиране.

Пчеларите ще бъдат поканени за подписване на договорите в областните дирекции на ДФЗ-РА, където са подали документи за участие. С договорите си те ще получат и специално подготвена информационна брошура. Очаква се до края на  месец март всички договори да са подписани.

Купуването на техническо оборудване при първичен добив и обработка на пчелни продукти е най-желано. По тази мярка са одобрени 1 413 кандидати с одобрена финансова помощ от 3,5 млн. лева.

Интерес бе отбелязан и към купуване на кошери, отводки и пчелни майки, където на 1 247 пчелари е одобрено финансиране в размер на над 3,3 млн. лева. 

900 пчелари ще получат финансиране в размер на близо 1 млн. лв. за купуване на лекарства за третиране на пчелните семейства.

Националната програма по пчеларство за периода 2020-2022 г. е с общ бюджет от 22.5 млн. лева, от които 50% са осигурени от ЕС и 50% от националния бюджет.