Продължителното засушаване в Добруджа ще се отрази върху пчелните семейства. „Няма дъждове, няма паша, няма и нектар”, обобщават пчеларите от Добричка област. Сушата започна още от лятото на миналата година, безснежната зима задълбочи проблемите. 
 
 
Всичко това вече рефлектира върху развитието на есенните култури, а прогнозите на земеделските стопани сочат, че ще се отрази и върху пролетниците. Към прогнозираната слаба реколта се прибавят и проблемите с овощните дръвчета.
 
Втора седмица сланите унищожават цъфналите овошки в региона. Отрицателните нощни температури до минус 5 градуса събарят цветчетата и замразяват завръзите на плодните овошки. „Нашето село е по-закътано и виждам, че имаме запазени дръвчета. Цъфналите сливи привличат вече пчелите”, коментира Недялка Михова от село Прилеп. 
 
В по-откритите места обаче овощните дръвчета са поразени от сланите. „Пчелар съм близо 25 години, но такава година не съм виждала”, допълва още Михова. „За това обаче сме виновни самите ние, хората. Унищожаваме природата и не си даваме сметка. Никой не си задава въпроса защо става така!”, анализира още пчеларката. 
 
Според нея резките температурни амплитуди ще се отразят върху по-слабите пчелни семейства. Все още времето е нестабилно и тя не е разширила пчелите. 
 
„Те са затоплени и ги подхранвам редовно”, допълва Недялка и разяснява тънкости от пчеларския занаят:. „Виждам, че са започнали да се развиват и да пълнят повече рамки, но ще изчакам стабилизиране на времето, за да бръкна в кошерите. В противен случай, ако ги редуцирам, ще се простуди пилото”.
 
 
През последните години винаги в края на март или началото на април се наблюдават резки застудявания с отрицателни нощни температури. „Дали ще се справят с това, зависи както от пчелните семейства, така и от пчеларя”, обобщава Добрин Добрев, председател на Областния пчеларски съюз „Добруджа”. Ако пчеларят е подсилил пчелите, те ще се справят. „Освен това е важна и системата на отглеждане, т.е. в какви кошери се гледат – дали с отворено или затворено дъно, пояснява още Добрев. 
Близо 64 000 са пчелните семейства, които се отглеждат от пчеларите от Добричка област. Те спомагат за опрашването на културите от 3,600 млн. дка.