„Много е трудно в момента в пчеларството. Потърпевши сме от тази нестабилност и несигурност“, заяви Недялка Михова, дългогодишен пчелар от село Прилеп, Добричка област. Над 200 са кошерите, които семейството отглежда по добруджанските хълмове, като част от тях са в НАТУРА 2000. 

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Недялка откровено говори за разходите, които всеки един пчелар прави в пчелина си и които ежедневно нарастват. Едно от перата, за които сега семейството е отделило сериозни средства, е стъкленият амбалаж. „Бурканчетата драстично скочиха, почти ги няма. Налага се да се презапасяване, да можем отчасти да се снабдим с произведения до момента амбалаж, тъй като ние реализираме изцяло на дребно и зависим от това. Стъкларските заводи в момента не произвеждат, те са пред затваряне заради високите цени на газа. Продават количества, които са на склад“, допълва пчеларката. 

„Принудени сме да се презапасяваме. Цената вече е друга и осезателно се усеща разликата. С 30% и над 30% са по-скъпи стъклените опаковки. Това няма как да не се отрази на крайния продукт“, пресмята Недялка. Тя допълва, че капачките също стават дефицитна стока, тъй като заводът е спрял производство и сега продава остатъчни количества. „Запасяваме се, отделяме сериозни средства, а това е разход. Това означава, че ще има промяна в цената на меда, иначе икономически няма да издържим“, изчислява стопанката.

Медената къща е една реализирана мечта на Недялка Михова. Семейството се захваща с пчеларство още през 1993 г. като хоби. По-късно заниманието прераства в сериозен бизнес. В момента в него се включват три поколения пчелари.