Да бъде сформирана работна група от пчелари, които да участват в изследвания на резистентността на ветеринарномедицински продукти (ВМП) – това бе предложено по време на среща между представители на пчеларските организации и БАБХ на 19 април.

Гласувайте: На какви площи и култури залагате за тазгодишната реколта?

Идеята е браншовите организации да излъчат свои членове, които да предоставят пчелини от различни точки в България, където да бъдат проведени изследванията.

Повдигнат бе и въпросът за ВМП, които са от много години на пазара и ефективността им е спаднала. Употребата на тези препарати трябва да се преосмисли и да се прецени кои биха могли на отпаднат. 

„В голяма част от света се правят изследвания за резистентност към акар Varroa destructor. Изпратили сме запитване към Европейската комисия, оказа се, че това не се изследва към момента. Затова може би ще сме първите в Европа, които ще направят такова изследване“, каза д-р Ангел Мавровски.

Заместник-изпълнителният директор на БАБХ уточни, че вносът на нелегалните ВМП е въпрос както на по-засилен контрол, така и на самодисциплина от страна на пчеларите. 

„Докато има търсене, ще има и предлагане на контрабанда“, посочи той и призова пчеларите да не купуват нелегални ВМП, защото не се знае техният произход, условия на съхранение, срок на годност.

Във втората част на срещата неговият колега проф. Оля Караджова обърна внимание, че при препаратите за растителна защита (ПРЗ) също има нелегален внос и нелегална употреба. Непрекъснато се правят изследвания и се изтеглят от пазара ПРЗ с активни вещества, които имат канцерогенно, мутагенно и токсично за репродукцията въздействие. 

Тя изнесе данни за употребата на ПРЗ в България в сравнение с две близки по територия държави в ЕС – Австрия и Португалия. Според статистиката в нашата страна се употребяват по-малко инсектициди и фунгициди в сравнение с другите две страни членки.

Добринка Павлова представи информация за постъпили сигнали за 2019 г., 2020 г. и 2021 г., съставени актове от проверки на Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ), свързани с опазване на пчелите от отравяне, и най-важните елементи на ЕПОРД. 

Пчеларите изложиха проблеми, свързани със системата, и необходимостта тя да бъде надградена. Дискутирани бяха и случаите на отравяне на пчелите през 2022 г. и мерките, взети от БАБХ във връзка с тях.

Пчеларите се интересуваха от цените на aнализите на пестицидни остатъци в пчели и растения, които се извършват в Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол (ЦЛХИК) към БАБХ. 

Срещата приключи с уверение от страна на Агенцията по храните, че срещите с пчеларските организации ще бъдат регулярни.