Все още не може да се предвиди каква ще бъде тазгодишната реколта, но след изключително студената зима е много важно как ще тръгне природата и дали ще бъде медоносна. Всичко зависи от месец май. Това каза Михаил Михайлов, председател на Обединения български пчеларски съюз за Фермер.БГ.
 
 
„Месец май е изключително важен за развитието на медоносните култури. Годината зависи изключително от външните климатични условия, така че се надяваме годината да бъде добра, тъй като през миналата, както и по-миналата, добивите бяха ниски“, обясни Михайлов.
 
 
По думите на пчеларя през няколко години се получават добри резултати
 
„През 2015 г. и 2016 г. добивите бяха ниски. Особено през миналата година ниските резултати компенсираха недостига на нашия пазар с внос на китайски и украински мед. Търговците поддържат изкупната цена максимално ниска и оттам цените на дребно не могат да се развиват. Според мен и тази година няма как да се увеличи цената на меда и прогнозирам запазване на статуквото“, коментира председателят на пчеларския съюз.
 
 
Михаил Михайлов обясни още, че не само неоникотиноидите имаха водеща роля за измирането на пчелите, но и неблагоприятните климатични условия.
 
„Нормална е смъртност в размер на 5-10%, въпреки че при мен този процент е малко завишен, въпреки че не сея култури, които да се третират. Явно е, че има и други причини освен неоникотиноидите. Една от тях е студа. И все пак причините са комплексни и до измиране доведе не само понижения имунитет на пчелите, но и неблагоприятните климатични условия“, заключи Михайлов.