Оптималното време за извършване на есенните профилатични прегледи на пчелните семейства у нас е от 1 септември до 15 октомври. През тази година имаше известно забавяне на отделните паши на пчелите заради неблагоприятни климатични условия, което измества и сроковете за профилактика на кошерите.

 

„Въпреки закъснението, с не повече от десетина дни по-късно е допустимо да започне кампанията по есенните профилактични прегледи. Притеснени сме, защото не сме наясно ще има ли кой да извърши тези прегледи. Прегледите са задължителни и са разписани в държавната имунопрофилактична програма“, коментира за Фермер.БГ инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари (СБП).

 

Той допълни, че повечето от пчеларите имат сключени договори с частнопрактикуващите ветеринарни лекари, но се налага да ги молят да извършат прегледи на пчелините. „Инициативата изцяло е наша, на пчеларите. Трябва да е обратното – инициативата да е на БАБХ, която осъществява контрол.

 

В публичното пространство се знае, че ветеринарните лекари не са доволни от заплащането и затова бойкотират извършването на профилактичните прегледи“, категоричен е Михайлов.

 

Есенните профилактични прегледи са изключително важни за пчеларите. „С тези прегледи се установява здравословния статус на пчелните семейства и могат да бъдат открити евентуални признаци на опасни за пчелите заболявания като американски гнилец, вароатоза.

 

Ако бъде открито своевременно наличие на акари, пчеларите продължават третирането на кошерите и така се предотвратяват сериозни загуби. Все още е рано, но има на места и признаци на заболяване на пчелни семейства от нозематоза“, поясни Михайлов.

 

Според него в прегледите на кошерите трябва да участват и пчелари, за да бъдат констатициите за здравето на дадено пчелно семейство професионални. Пчелари-проверители, обаче, от няколко години в България няма.

 

Друг немаловажен елемент от профилактичните прегледи е заверяването на ветеринарномедицинските дневници на пчеларите, които са задължителни при кандидатстване за De minimis.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!