Българските пчелари се готвят за нови протести срещу продължаващата търпимост към използването на опасните неоникотиноидни пестициди.
 
 
Инж. Михаил Михайлов, председател на Обединения български пчеларски съюз, съобщи това пред Фермер.БГ след разговор със земеделския министър Румен Порожанов.
 
С голямо напрежение пчеларите очакваха каква ще бъде официалната позиция на нашата страна по време на обсъжданията на Съвета на министрите на земеделието в ЕС на 12 и 13 декември в Брюксел за евентуалната пълна забрана за използване на трите смъртоносни за пчелите пестицида.
 
Решението на министър Порожанов е било българската страна да не участва в гласувания по темата, докато не излязат резултатите от доклада за вредите и ползите от тези пестициди, подготвян от депутати в Европейския парламент.
 
 
Очаква се докладът да бъде готов в периода февруари – март 2018 г.
 
Земеделските министри в ЕС не са единни в отношението си към спорните химикали и впечатлението е, че сега нещата са „на кантар“ в Европейската комисия. Очакваното тази седмица гласуване по темата в Брюксел не се е провело.
 
„Засега развръзката е благоприятна в смисъл, че до излизането на доклада за ползите и вредите от неоникотиноидите ще има може би няколко месеца отсрочка. След това, ако не се вземе правилно решение, колегите искат отново да излезем на протест. Ще бъде неприятно това да се случи по време на председателството, но ще бъде неизбежно, ако българската страна гласува „За“ или „Въздържал се“ за използването на тези пестициди“, обясни инж. Михайлов.
 
Пчеларите у нас засега са силно неудовлетворени от развитието по проблема. Причината е, че България е една от малкото страни, които са си издействали дерогация – изключение от общата забрана, което допуска контролирана и ограничена употреба на неоникотиноидите.
 
България, Румъния, Латвия, Великобритания и Финландия са петте страни в ЕС, които прилагат дерогация за три от неоникотиноидните пестицида.
 
„При дерогацията директорът на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) издава заповеди за използването на тези пестициди. Ние искаме категорично и напълно те да бъдат забранени. Само тогава България няма да има възможност да иска дерогация. Затова чакаме развръзката окончателно. Досега сме излизали няколко пъти на протести и има ефект. Поначало пчеларите сме миролюбиви хора, но ето – тези обстоятелства налагат да излизаме на улицата“, каза председателят на браншовия съюз.
 
Пред него министър Порожанов е потвърдил ангажимента си да проведе обща среща с представителите на пчеларските организации в страната.