Значително по-ниски добиви от мед отчитат пчеларите тази година. За страната средно с 30-40% по-ниски добиви от мед получиха пчеларите тази година. В някои региони добивите са с над 50% по-ниски, заяви за Фермер.БГ инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари (СБП).

 

По думите му, има и региони (като Софийска област), където на места пчеларите са получили доста добри добиви. „Наполовина по-ниски добиви имат пчеларите от Северна България – Врачанско, Плевенско, Шуменско, Силистренско, както и в Странджа. В Югозападна България добивите са още по-ниски – масово там пчеларите добиха едва по 10 кг мед от кошер“, коментира Михайлов.

 

По-ниските добиви заради неблагоприятните климатични условия доведоха до завишение на изкупните цени. „Търговците на едро реагираха веднага на нарасналото търсене и липсата на мед. Изкупната цена се вдигна с около 20 ст./кг. На дребно цената на меда тепърва се формира, но очакванията на пчеларите са за по-високи с около 1 лев цени“, коментира още Михайлов.

 

Към момента монофлорният пчелен мед се изкупува на едро на цени от 4.80-5.00 лв./кг, цената полифлорния мед варира от 3.80 до 4.00 лв./кг. Тази година най-ниски са добивите от акациев мед, който е и един от най-търсените на пазара. „По информация от наши пчелари, тази година акациев мед има на малко малко места в страната.

 

Ние смятаме, че акациевата паша е провалена“, допълни инж. Михайлов. Проблем е и реколтата от кестенов мед. Пчеларите от Петричко се оплакват, че заради дъждовете и слабата паша кестеновият мед не може да бъде отделен като монофлорен. След слънчогледа и магарешкия бодил, за пчелите остава последната паша за годината – ливадната.

 

Пчеларите са категорични, че ако друга година не са обръщали голямо внимание на ливадната паша, то тази година именно тя е помогнала на пчелите на съберат мед.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!