Пчелари, производители на плодове, зеленчуци и етерични масла са сред стопаните, които получават финансиране по последния прием на подмярка 6.3 от ПРСР, съобщиха от Областния информационен център.

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Общо 43 малки стопанства от Добричка област предстои да се обновят и разширят с помощта на 29 337 лв. безвъзмездна финансова помощ. Най-голям е броят на подадените проектни предложения за развитие на пчелни стопанства. 

31 от одобрените земеделски производители отглеждат пчели и ще вложат средствата в увеличаване броя на отглежданите пчелни семейства, закупуване на машини, съоръжения и оборудване за нуждите на пчелина. Общо 12 стопани от секторите „Плодове и зеленчуци“, „Етеричномаслени култури“ и „Зърнено-житни култури“ получават възможност за увеличение на обработваемите площи и подобряване механизацията на стопанствата. Сред одобрените проекти има и една ферма, в която инвестиционните намерения включват увеличаване броя на животните и закупуване на оборудване.

Общият размер на сумата, която ще влезе в Добричка област и е насочена към малки производители, е 1 261 491 лв. Най-много са одобрените проектни предложения от община Добричка – общо 14. От районите на Тервел, Генерал Тошево и Балчик са подадени 7 проекта. От община Каварна договори за финансиране са подписали 6 земеделски производители, а от Добрич и Крушари са одобрени по един проект по подмярката за малки стопанства. 

След изпълнението на одобрените бизнес планове, 43 малки стопанства от област Добрич ще бъдат разширени, модернизирани и технологично обновени. Това ще доведе до повишаване на икономическата им жизнеспособност и устойчивост, ефективно използване на ресурсите, вкл. прецизно и интелигентно земеделие, както и ще допринесе за опазването на околната среда и адаптацията им към климатичните промени.