Изключително висока е смъртността при пчелите в Странджа през последните месеци. За това алармира председателят на сдружение “Странджански манов мед“ Манол Тодоров. По думите му смъртността на пчели в общините Царево, Малко Търново и Приморско достига 100% през последните месеци, вече има и заличени пчелини.
  
„Повече от 47 години се занимавам и съм сред пчелите и обикновено смъртността е била 2-3%“, коментира Манол Тодоров и допълни, че причините за високата смъртност тепърва ще се изясняват. 
 
Пчеларите са категоричнио, че ще търсят финансова подкрепа от Държавен фонд Земеделие, за да се възродят пчелните семейства в региона, посочи още председателят на пчеларското сдружение пред Националното радио.
 
Проблемът ще бъде поставен от странджанските пчелари и в рамките на работна среща в Страсбург. На 12 февруари ще се проведе първа по рода си работна среща между български и европейски пчелари и евродепутати. Проблемът не е само в България, в цяла Европа също се наблюдава спад при пчелните семейства, посочи още Манол Тодоров.  
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!