Стотици пчелари, обединени в 30 сдружения, искат за тази година да бъде отпусната държавна помощ de minimis в размер на 40 лв. на пчелно семейство.
 
 
Това стана ясно от протестна декларация, предложена от Съюза на българските пчелари и от Обединения български пчеларски съюз преди насрочения за 10 декември тази година национален протест в София. 
 
Стопаните са възмутени от предварителните информации в бранша, че помощ de minimis ще бъде отпусната за 2018 г. в размер на едва 3,5 млн. лв. При 700 000 пчелни семейства в страната ще се паднат средно по 5 лв. на семейство. 
 
„С тези пари не можем да си платим дори само осигуровките“, възмущават се фермерите в социалните мрежи и подчертават, че няма да се откажат от протеста.
 
 
Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) не изпълни обещанието си помощта de minimis за пчеларите да се отваря всяка година, обявиха сдруженията в своята протестна декларация. Пчеларите изтъкват, че техният бранш е поставен в неравностойно положение спрямо другите животновъди, тъй като те не получават директни плащания на регистрирано пчелно семейство.
 

Много тежък остава и проблемът със системното отравяне на пчелите

 
„Не се спазва нормативната уредба при провеждането на пръскания. Искаме да се криминализират отравянията на пчелите. Липсва акредитирана лаборатория за изследвани и анализ на отровени пчели. Не се оказа истина, че в Тракийския университет се открива лаборатория за установяване на причините за смъртност при пчелите. Искаме създаване на акредитирана лаборатория в България“, подчертават сдруженията на пчеларите.
 
 
Организациите припомниха предложението си в новата Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС за 2021-2027 г. да се включи екосистемната услуга „Опрашване”, като за нея пчеларите да получават по 60 евро на всяко регистрирано пчелно семейство.
Стопаните настояват и за създаване на дирекция „Пчеларство” в МЗХГ.
 
Участниците в протеста се готвят да излязат на улицата пред сградата на министерството в София с предпазните си дрехи и вече наричат акцията си „Протест на булата“ с мотото „Да спасим пчеларите". 
 
Организаторите изтъкват, че пчеларите са хора с различни професии – лекари, учители, инженери, народни представители, администратори, земеделски стопани и други, които упражняват една от най-важните професии за опазване на биоразнообразието на земята.