Надяваме се най-накрая да приемат директното подпомагане на пчелно семейство, както го има и в другите сектори. Но ние настояваме и за обвързано подпомагане на добита и реализирана продукция под формата на пчелен мед и пчелни продукти, коментира пчеларят Елена Стоилова за БНР.

Защо европейската помощ за пчелите ни е толкова малка?

В качеството си на председател на Областния пчеларски съюз в Търговище тя е част от българска делегация от 25 пчелари, които летят за Брюксел. Там те ще участват в международен форум в Европарламента по проблемите на пчеларството, в който ще се включат и техни колеги от Италия, Полша и Белгия.

Семинарът ще бъдат разделен на два панела – „Ролята на пчеларството за екологията и земеделието“ и „Предизвикателства и възможности за развитие“.

„Напоследък имаме доста проблеми със здравето на пчелите. Често се случва да изчезват цели колонии. Отдаваме го на климатични промени, но най-вече и на агресивно земеделие с употреба на пестициди. ЕС забрани вече четвърти пестицид от групата на неоникотиноидите, което ни дава надежда, че се търси все по-чист начин на живот и земеделие“, убедена е Стоилова.

Според нея още една добра стъпка в тази насока на национално ниво е, че са започнали сериозни промени на Наредба 13, която урежда опазването на пчелите по време на растителнозащитни дейности.

Пчеларят припомни, че Европейската комисия подхвана гражданска инициатива, която, ако успее да събере 1 милион подписа, ще даде начало на постепенна абсолютна забрана на пестициди.

„На това се надяваме, но все пак много внимателно трябва да подходим, тъй като абсолютна забрана на пестицидите означава, че с нещо трябва да ги заместим. Освен това може да изправим друг сектор пред проблеми – земеделието. Ние трябва да се стараем да направим такива крачки, които да бъдат от полза за всички“, апелира производителят.

По думите й евентуално подписване на споразумение с Меркосур – страните от Южна Америка, изправя сектора на нокти. 

„Напоследък у нас добивите са по-малки и цената падна драстично. Ако в ЕС влязат 45 хил. тона безмитен пчелен мед годишно, това означава ние като пчелари да прекратим дейността си. Друг е въпросът как ще се гарантира, че този евтин мед, който идва от Южна Америка, ще бъде достатъчно чист за критериите на европейско ниво“, пита се Елена Стоилова.